Hledání spravedlnosti

3. prosinec 2009
Publicistika

Mezi občany Karlovarska se v těchto dnech šíří petice, která si klade za cíl znovu otevřít jeden údajně sporný soudní případ. Jeho protagonista, ostrovský policista Martin Barkóci, si od konce října odpykává tříletý trest odnětí svobody za zneužití pravomoci veřejného činitele. A právě tento verdikt považují autoři petice za nespravedlivý. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala .

Do Štědrého večera 2007 chyběly tři dny. Žel vánoční atmosféra nezabránila v Ostrově na Karlovarsku dvěma Romům, aby nepoužili násilí proti muži bílé pleti. Podle svědectví obžaloby byl napaden lopatami, přičemž útok doprovázely verbální rasistické projevy. Poškozený byl pojmenován termínem, jímž se v zoologii označují samice kance v bílé barevné verzi. Navíc mu mělo být útočníky sděleno, že žádný bílý se nebude roztahovat na jejich teritoriu. Toto výrazivo přispělo k tomu, aby krajský soud v Plzni označil útok za rasově motivovaný. Pražský vrchní soud však prohlásil, že o rasové motivaci žádný důkaz nehovoří. Neboť: Aktéři bitky se znali, před útokem spolu seděli v hospodě a vyřizovali si spory osobní povahy. Oba útočníci pak vyslechli pravomocný rozsudek, který zněl: Dva a půl a tři roky vězení.

Nebyli však sami, kdo v souvislosti s touto kauzou putoval za mříže. Třemi roky ztráty svobody byl potrestán také policista Martin Barkóci, který na místě činu incident vyšetřoval. Podle názoru soudu selhal, neboť jeho počínání směřovalo k tomu, aby oba útočníci vyvázli bez trestu. Postavil se na jejich stranu a v zájmu zajištění neviny útočníků měl poškozeného vydírat. Zde musíme doplnit důležitý detail. Martin Barkóci patřil k nemnoha Romům ve službách české policie. Zdánlivě jasný případ podle úsloví "krev je víc než voda" má však povážlivou trhlinu. Podle iniciátorů petice, kteří chtějí dosáhnout obnovení procesu, byl Barkóci odsouzen nespravedlivě. Slovy jednoho z aktérů, karlovarského opozičního politika Jiřího Kotka, získali zásadní pochybnosti. Nikoli bezdůvodně: předcházelo tomu několikatýdenním studium soudního spisu, seznámení se záznamy telefonních odposlechů a četné konzultace s policejními důstojníky, zastupiteli i prostými občany znalými místních poměrů. Domnívají se, že formulace a odsudky Vrchního soudu nemají oporu ve výpovědích svědků ani v odposleších telefonátů. Jejich angažmá veřejnost v Ostrově a jeho širším okolí rozděluje. Pro jedny je to účelově nafouknutá bublina, pro jiné chvályhodná iniciativa ve prospěch nespravedlivě odsouzeného slušného člověka.

Logo

Kdo bude mít nakonec pravdu, prozradí budoucnost. Tedy přesněji osud samotné petice adresované ministryni spravedlnosti. S ohledem na rozporný závěr krajského a vrchního soudu ve věci rasistického motivu útoku, neukazuje tato kauza českou justici v nejlepším světle. Pokud by se navíc prokázalo, že pravda je na straně signatářů petice, došlo by k dalšímu zhoršení jejího renomé. Po dvaceti letech budování demokracie a právního státu by takovou zprávu považovali občané za hodně špatnou. Oprávněně.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.