Hejtmanovo kyselé jablko

4. září 2008
Publicistika

Karlovarská krajská nemocnice se v minulých dnech opět dostala tam, kde byla v posledních letech už několikrát - na první stránky novin. Zatímco před třemi roky poutala pozornost kontroverzní transformace nemocnic v Chebu, Sokolově a Karlových Varech do jedné akciové společnosti, a loni revolta lékařů a dalších zdravotníků proti důsledkům tohoto sloučení, v současnosti to jsou výsledky forenzního auditu. Tématu se v komentáři nazvaném Hejtmanovo kyselé jablko věnuje kolega Lubomír Stejskal.

Na počátku byl dobrý úmysl, na konci série trestních oznámení. Před třemi lety začala karlovarská krajská vládnoucí koalice ODS-ČSSD realizovat svůj velký transformační projekt. Sloučení chebské, sokolovské a karlovarské nemocnice do jedné akciové společnosti. Cílem mělo být jak zlepšení lékařské péče, tak úspora nákladů a efektivnější hospodaření. Hlasité protesty opozice i velké části odborné veřejnosti nebyly nic platné, demokratická většina občanských a sociálních demokratů v krajském zastupitelstvu tento plán v listopadu 2005 prosadila. Manažerského řízení se ujali lidé ze společnosti Česká zdravotní, která zvítězila ve výběrovém řízení. V médiích tuto společnost, jakož i fúzi tří nemocnic do jedné, opakovaně obhajoval hejtman Josef Pavel, který spolu se svým náměstkem a radním pro otázky zdravotnictví, Petrem Horkým a Jiřím Mutinským, zasedl za kraj v dozorčí radě nemocnice.

Kdo v té době sledoval vývoj kauzy v regionálních médiích, dobře si pamatuje, že námitky odpůrců této verze transformace byly odmítány a jako nedůvodné bagatelizovány. Nedůvěra opozice i lékařů se týkala zejména společnosti Česká zdravotní. Tisk zaznamenal hejtmanův výrok, že politici jsou tady od toho, aby tuto společnost ohlídali. Situace se pak na nějaký čas uklidnila, avšak v roce 2007 napětí znovu eskalovalo. Vyšlo najevo, že za vedení České zdravotní se nemocnice propadá do stále většího zadlužení, až k částce 120 milionů korun. Lékaři se zdravotním personálem nemocnice v Karlových Varech vyšli do ulic, hrozily hromadné výpovědi. Kraji nezbylo než začít s protestujícími vyjednávat.

Logo

Mezi požadavky lékařů bylo i zadání auditu, jehož výsledky byly zveřejněny minulý týden. Když s nimi karlovarský hejtman Pavel novináře seznamoval, musel se zakousnout do hodně kyselého jablka. Odhaleno bylo porušování zákona o veřejných zakázkách, střet zájmů, falšování účetnictví, předražený nákup léků, ztráta důležitých dokumentů. Po pravdě je nutné říci, že některé nepravosti se týkají také období před nástupem společnosti Česká zdravotní. Hejtmanství na základě výsledků auditu podává sérii trestních oznámení na neznámého pachatele. Naproti tomu spojení nemocnic mohou vnímat výsledky auditu jako satisfakci, neboť potvrdil jejich tehdejší obavy.

Lékařka se zkumavkou (ilustrační foto)

Co ale samotní politici, kteří projekt tak houževnatě prosazovali? Hejtman Pavel řekl - a nebyl to mezi veřejnými činiteli osamělý hlas -, že on má před zákonem svědomí čisté. Trestněprávní odpovědnost mají přece lidé z managementu. V tom má jistě pravdu, ale vedle toho existuje ještě jedna odpovědnost, a to politická za nepodařený projekt. K té se ale na karlovarském hejtmanství očividně nikdo nehlásí. Bude tedy na občanech, aby politikům tuto stránku služby veřejnosti při nadcházejících komunálních volbách připomněli.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.