HDL a LDL cholesterol. Ten, co začíná písmenem H, označujeme jako hodný. A ten druhý je „zlý“

Kardiolog MUDr. Jiří Veselý na téma: cholesterol. Moderuje Jana Kudyvejsová
Radioporadna na téma cholesterol. Pozvali jsme do studia kardiologa MUDr. Jiřího Veselého z centra EDUMED. Víme, že cholesterolů máme v těle více druhů. Které z nich nás nejvíce zajímají z pohledu nějakých zdravotních komplikací?
Který z cholesterolů v našem těle je ten pro nás "škodlivý"?
Ono se jich sleduje více a mnoho pacientů potom slyší od svých lékařů informace, které neumí úplně přesně interpretovat. Takový ten celkový cholesterol se dělí na dva hlavní podtypy. Tedy na HDL a LDL. Můžeme si pamatovat, že ten, co začíná písmenem H, označujeme jako hodný. A ten druhý je "zlý" cholesterol.
Zlý a hodný cholesterol jsou vlastně stejné, jen záleží na tom, odkud kam nám v krvi směřují. Ony se totiž vozí se na bílkovině.
MUDr. Jiří Veselý, kardiolog
On ten zlý a hodný cholesterol jsou vlastně stejné, jen záleží na tom, odkud kam nám v krvi směřují. Ony totiž nejsou v krvi normálně rozpuštěny, ale vozí se na bílkovině.
Čtěte také
Představte si, jako kdyby byl ten cholesterol naložen na náklaďáčku a některé ho vezou z jater do těla. A pokud je ho vezeno hodně, tak se potom ukládá v cévách, což je onen LDL, zlý cholesterol.
A potom je ten hodný HDL cholesterol. To jsou zase jiné náklaďáčky. Ty cholesterol naopak z cév odvážejí směrem k játrům, kde se spálí tedy nevadí potom cévám. Je tedy dobré mít hodně dobrého cholesterolu a co nejméně onoho zlého.
Právě naměřená hodnota onoho zlého, LDL cholesterolu, je ta, kterou máme sledovat a na niž máme dbát. Ono je to někdy zjednodušováno, když lékař při kontrole řekne, máte to dobré. Ale to je stejné jako ve škole. Když máte dobrou, tak je to trojka.
Čtěte také
Záleží na tom, jestli to pro člověka představuje velké nebo malé riziko. Pokud to bude mladý a zdravý člověk, který má LDL cholesterol za tři, tak je to taková dobrá hranice, tam se to může tolerovat. Ale když k tomu má někdo cukrovku nebo vysoký krevní tlak, tak chceme, aby ta hodnota byla 2,5 nebo ještě lépe 1,8.
A když někdo už prodělal příhodu, kdy se mu některé cévy cholesterolem ucpaly, jako třeba mozkovou mrtvici nebo infarkt, tak tam už chceme, aby ta hodnota byla 1,4 nebo dokonce 1,0. Tedy na výbornou. Tedy chceme, aby byla jako ve škole za jedna, výborná. A nikoliv za tři, dobrá.
Celou cholesterolovou radioporadnu s MUDr. Jiřím Veselým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
MUDr. Radek Pudil: Pokud je chronické selhání srdce odhaleno včas, jsme schopni léčit jeho příčiny
Chronické srdeční selhání trápí v Česku na 300 tisíc pacientů. Rozvine se u každého pátého člověka nad 40 let. A je nejčastějším důvodem hospitalizace lidí nad 65 let.
-
Hodný nebo zlý cholesterol a naše strava. Pestrost je nutná pro zachování dobrého zdraví a kondice
Cholesterol je dobrý nebo zlý? A potřebujeme ho? Ano, určitě ho potřebujeme, zapojuje se do řady procesů v organismu. Je součástí buněčných membrán i některých hormonů.
-
Jak poznat začínající infarkt. Ischemická choroba srdeční a nedostatečné prokrvení srdečního svalu
Když je srdce nedokrvené, část srdeční tkáně odumírá a srdce ztrácí sílu. Pak mluvíme o ischemické chorobě srdeční, jinak také o ischémii myokardu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.