Fotbalové Nechanice sice hrají jen okresní přebor, ale na stadionu, který jim mohou mnozí závidět

16. září 2023 07:49

V Nechanicích na Královéhradecku se od letoška znovu hraje okresní fotbalový přebor. Poté, co klub před lety úplně skončil a oživovat ho v roce 2011 začali místní milovníci fotbalu v čele se starostou, se fotbal znovu stal pro Nechanice sportem číslo jedna. Výrazně k tomu pomáhá i nové hřiště se zázemím a umělým osvětlením.

Čtěte také

„Náklady byly zhruba 30 milionů korun. Velkou položku dělaly opěrné železobetonové zdi, protože tady byl více než 2,5 metru výškový rozdíl na předcházejícím hřišti,“ popisuje nezávislý starosta dvoutisícových Nechanic a zároveň předseda tamního fotbalového klubu Jiří Pechar.

V Nechanicích jste kdysi hráli poločas do kopce - a to nikoli v přeneseném smyslu slova kvůli rozhodčím. Sklon byl opravdu znát. „Ale teď si to užíváme, protože hřiště je opravdu na rovině a vyspádované. To znamená ze středového kruhu k delším postranním čarám je pouhých 30 centimetrů převýšení. Dá se říct, že je to 0,5 až 0,75 centimetru na metr.

Čtěte také

Trávník není jen vyspádovaný jako na stadiónech v Premier League, ale je také pěkně hustý a není děravý, jako jinde - třeba v jedné nedaleké vesnici. „Tam si bohužel jeden náš hráč před třemi lety v prvním zahajovacím zápase zlomil nohu. Hráli jsme tam v srpnu první kolo a když se trávník nekropí a tři měsíce nezaprší, tak tomu odpovídal i stav hrací plochy.

O trávník se v Nechanicích stará Vlastimil Jaroš, kterému to dá docela dost práce. „Určitě. Po každém zápase válení, dvakrát týdně sekání trávy. Dál hnojení a vyčesávání čtyřikrát nebo pětkrát do roka. Takže to opravdu zabere docela dost času. Sekání například trvá 3,5 hodiny. Někde mají už čtyřmetrové sekačky, kterými to pojezdí za půl hodiny.

Čtěte také

Takhle daleko ještě v Nechanicích nejsou, ale kdo ví, co bude za pár let - stadión v Nechanicích už o víkendech navštěvují stovky lidí a fotbal nabírá na popularitě.

A Vlastimil Jaroš si o trávníku musí chtě nechtě povídat třeba i tehdy, když si sedne s fotbalisty na pivo. „Řešíme to. Hned mi dají vědět, když to nestihnu posekat. Pokud je špatné počasí a nemohu do toho zajet, když prší. Tak hned kritizují, že je trávník vysoký. Slýchám to. Ale jsou i lidé, kteří mne pochválí. Takže je to v pohodě.

Nejnáročnější prý je trefit se do správného hnojení, ale i v tom se Vlastimil Jaroš učí, díky internetu sbírá třeba zkušenosti trávníkářů z těch největších klubů. Vyzkoušet si trávník v Nechanicích budou v neděli odpoledne moci Lovčice v sestavě s někdejším reprezentantem Karlem Pitákem. O zlomení nohy to tam pro něj určitě nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související