Filipojakubské zamyšlení

30. duben 2009
Publicistika

Stavění májky, pálení čarodějnic a s tím spojená lidová zábava - takový bude dnes odpoledne a večer program na mnoha místech našeho regionu. V okolí měst a obcí zaplanou ohně a kdo bude chtít, bude mít příležitost podlehnout magickému kouzlu nadcházející noci. Následující Filipojakubské zamyšlení inspirované dávnou tradicí spojenou s dnešním dnem připravil Lubomír Stejskal.

Ačkoli jaro začíná podle kalendáře na počátku třetí dekády března, mnozí z nás mají jeho skutečný příchod spojený s měsícem lásky. Málo platné, na západě Čech, navzdory všem rozmarům počasí, mrzne a padá sníh v květnu přece jenom výjimečně. Proto rádi vezmeme zavděk dávnou tradicí našich předků a oslavíme příchod jara, které nás teplotami pod nulou a sněhovými vločkami snad už nepřekvapí, právě během dnešní noci. Někdo u domácího krbu s pohárem vína, další bude spěchat do míst, kde zaplanou vatry dávající zimě poslední sbohem. Na zlé duchy a démony dnes už věří málokdo, stejně jako tomu, že popel z filipojakubských ohnišť má magickou moc pro zvýšení úrody. Na druhou stranu ale, dojde-li někde k upálení čarodějnice usvědčené v inkvizičním procesu, jak se k tomu chystají třeba v Josefově na Sokolovsku, bude to všechno naštěstí jenom jako. Snad si v té chvíli vzpomeneme na všechny ty nevinně odsouzené ženy, vydané v minulosti na pospas mučivým plamenům. Nejspíš budeme rádi, že žijeme v době, kdy něco takového už nehrozí.

Po starých časech zůstala jen tradice a zvyky pro zábavu. Pro dobrý pocit a smích, jenž je kořením života. Vracíme se na časové ose zpět, současně ale zůstáváme v přítomnosti a dáváme někdejším obyčejům nový obsah. A tu a tam přitom alespoň na okamžik vzhlédneme v obdivu k těm, kdo dokázali něco výjimečného. Jako třeba poutník Hroch, sokolovský rodák, věnující volný čas pomoci potřebným. Dnes bude hostem čarodějnické noci na Horním hradu na Karlovarsku, kde pokřtí svoji pátou knihu. Jeden z těch, kdo kolem sebe roznášejí střípky prostého lidského štěstí a radosti.

Logo

Až zaplanou do tmy poslední aprílové noci stovky ohňů, připomenou nám, že vstupujeme do měsíce, který mnozí považují za nejkrásnější. Ovšem zítřejší svátek před nás hned zrána postaví dilema: práce, nebo láska? Každý si jistě vybere podle svého gusta, co a jak bude slavit. Ti moudřejší a zkušenější ovšem vědí, že obě hodnoty provázejí lidstvo od nepaměti. A že i dnes platí, možná víc než dřív, že ten, kdo se těší z lásky milované osoby a netrápí ho úděl nezaměstnané osoby, může mluvit o skutečném štěstí. Dnes, v předvečer prvního máje, si můžeme jen přát, aby takto šťastných lidí jsme kolem sebe potkávali co nejvíce.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.