Evropský vlak už se nezastaví

7. březen 2002

Mohlo by se zdát,že vstup České republiky do Evropské unie je obehrané téma, k němuž není co dodat, a když, tak to za nás za všechny činí naši čelní politikové. V rozruchu kolem Temelína a Benešových dekretů nám však poněkud uniklo, že v těchto dnech poprvé zasedl Evropský konvent. A právě tohoto ústavodárného shromáždění se týká komentář Zdeňka Vyšohlída.

Němci s porozuměním přijímají všechno, co s sebou přináší sjednocování Evropy . Na novou měnu si stěžují méně než my, kteří tak občas jezdíme nakoupit nějakou maličkost.

Zato my máme z evropských poměrů obavy. Bojíme se toho, co za našimi západními hranicemi už funguje - třebaže si to tam ještě před nedávnem nedokázali ani představit. Teď si to pochvalují.

Evropská unie zasahuje do politiky národních států víc, než je libo národním vládám - ale je to ku prospěchu. Bez Bruselu by dnes měli - tak jako my máme - státně monopolní struktury na telekomunikačním trhu. Díky zásahům Bruselu je tento trh dnes trhem budoucnosti.

Logo

Němci přiznávají, že bez zásahu Bruselu měli by doma dodnes neschopné a živořící podniky, jejich politici by byli v pokušení je zachraňovat.

Pravdou je, že bez Bruselu by mohli mít své národní zákony, že by nemuseli přijímat více než třetinu všech zákonů pod diktátem EU. A jsou to ty veledůležité zákony o ochraně životního prostředí, energetice a hospodářské politice.

V současné době padnou i tradiční opory státní suverenity, tedy resorty vnitra a spravedlnosti. Právě se jedná o společný zatykač, brzy půjde o společnou evropskou azylovou a přistěhovaleckou politiku. V současné době začíná pracovat Evropský konvent. Možná se od něj dočkáme - anebo západní Evropa se dočká - návrhu společné evropské ústavy.

Evropský vlak už nikdo nezastaví. To dnes ví každý. Nikdo však neví, jak ho budou dobíhat ti, kdo zmeškají.

autor: Zdeněk Vyšohlíd
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.