Dům Báby radnické, A. J. Puchmajera i zajímavý kostel. To mají v Radnicích takzvaně na pětníku

13. listopad 2020

Radnice na Rokycansku nabízejí turistům nejednu zajímavost. V některých případech dokonce ani není nutné vážit od jedné ke druhé dalekou cestu. Například kostel stojící na náměstí Kašpara Šternberka má ve své blízkosti hned dvě pozoruhodné budovy.

Dům báby radnické

Jednou z nich je dům věhlasné léčitelky Boženy Kamenické, takzvané Báby radnické, či chcete-li, Báby tymákovské, neboť působila také v Tymákově na Plzeňsku. Narodila se roku 1898 na Jihlavsku v početné rodině. Ačkoliv druhým pomáhala, sama neměla jednoduchý život.  Zemřel jí její syn Jaroslav, když mu bylo pouhých pět let. „Byla to lidová léčitelka s vynikající pověstí. Léčila hlavně nemoci, které se týkaly ledvin a velké úspěchy měla i při léčbě neplodnosti,“ uvedl spolupracovník městského muzea v Radnicích René Keller. Božena Kamenická pomohla přivést na svět mnoho dětí. Proslavila se mimo jiné tím, že dokázala určit diagnózu z pacientovy moči. V Muzeu Josefa Hyláka v Radnicích je této léčitelce věnována část expozice. Není se čemu divit – do Radnic se za ní sjížděli pacienti a lidé s nejrůznějšími zdravotními problémy z širého okolí. Zemřela v roce 1996 v Plzni v úctyhodných 98 letech. Na radnickém domě, kde pomohla nespočtu lidí, je dodnes umístěna pamětní deska.

Radnická fara

Hned vedle domu, kde léčila Božena Kamenická, stojí další zajímavá budova. Jedná se o radnickou faru, kde působil Antonín Jaroslav Puchmajer, spisovatel, kněz, vlastenec a první český romista. Na domě si můžeme prohlédnout jeho reliéf, který sem byl umístěn Františkem Palackým za přítomnosti několika tisíc přihlížejících roku 1868, u příležitosti 50. výročí založení České čtenářské společnosti radnické.

Kostel sv. Václava

„V Radnicích je kostel připomínaný už ve 14. století a prošel mnohými přestavbami. Některé z nich byly zaviněny i požáry,“ řekl René Keller, který dále uvedl, že současná podoba kostela je z 18. století a vytvořil ji Jakub Auguston mladší, který je považován za plzeňského Dientzenhofera. Kostel je zasvěcen svatému Václavu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio