Domažličtí turisté zvou na tradiční odemykání České studánky

16. červen 2021 13:40, aktualizováno

Domažlický Klub českých turistů obnovuje po několikaměsíčním útlumu způsobeném pandemií koronaviru svou činnost. Turisté se tak mohou opět vydat na oblíbené odemykání České studánky, které se uskuteční už tuto sobotu.

„Odemykání České studánky, která bývá v dubnu a její zamykání na podzim jsou tradičními akcemi našeho Klubu českých turistů v Domažlicích. Letos to je již 29. ročník. Bohužel pandemie koronaviru nám tuto jarní akci zhatila, tudíž jsme ji přesunuli na sobotu 19. června, kdy se jeví aktuální situace příznivěji. Tento ročník je ojedinělý nejen datem konání, ale i tím, že bude odhalena pamětní deska našemu zakladateli Karlu Bílkovi, který nedávno vystoupal do turistického nebe. Sejdou se zde tradičně přátelé turistiky z obou stran hranice, aby společně zahájili turistickou sezonu, zakoupili nějaký suvenýr a poslechli si několik chodských písní v podání pěveckého sboru Haltravan z Klenčí,“ uvedl místopředseda Klubu českých turistů Domažlice Štěpán Thomayer.

Českou studánku tradičně odemykají pomyslným klíčem starostové z Domažlic a Furth im Waldu nebo předsedové Klubu českých turistů z Domažlic a spolku Waldverein Furth im Wald. Potom se účastníci přesouvají do Chodova, kde je oběd a následuje zábava s tancem. „Letos bohužel proběhne jen malé občerstvení v nedaleké Zelené chýši a poté se účastníci rozejdou,“ doplnil Štěpán Thomayer.

Pojďte s námi do přírody

Zájemci o sobotní akci odemykání studánky se na místo ideálně dopraví vlakem. „Turistům z Plzně bych doporučil, aby vyjeli mimořádně protaženým spojem č. 7408 v 8:20, a z Domažlic pak v 9:33 do České Kubice. Sem potom vlak dorazí v 9:45. Z nádraží se jde k České studánce pěšky. Samotná slavnost odemykání začíná obvykle v půl dvanácté,“ dodal Štěpán Thomayer s tím, že v době všeobecně příznivých podmínek se akce účastnilo 200 až 400 lidí. Letošní akce bude zřejmě kvůli epidemické situace spíše komornější.

Pandemie koronaviru ovlivnila a stále ještě ovlivňuje i další akce Klubu českých turistů Domažlice. „Rozhodli jsme se, že kvůli omezením, budeme pokračovat pouze ve víkendových vycházkách. V červnu jsme také plánovali setkání turistů Plzeňského kraje na Čerchově. Z důvodu likvidace starých objektů po armádě se toho ale musíme zříci. Věřím, že další akce budou zachovány a těším se na setkání s našimi přáteli. Současně zvu i širokou veřejnost na naše vycházky,“ uzavřel Štěpán Thomayer.

Přehled akcí najdete na stránkách Klubu český turistů, odbor Domažlice.

Česká studánka je silný pramen vytékající na úbočí Myšího vrchu ve výšce 720 metrů nad mořem. Vzniká tak Vavřinecký potok, který se vlévá do Teplé Bystřice. Okolí bylo upraveno Klubem českých turistů roku 1901. V létech 1939-1945 a 1950-1989 bylo toto místo kvůli hraničnímu pásmu nepřístupné. Až v roce 1990 byl členy Klubu českých turistů opraven altán a studánka se stala opět místem, kam lidé chodí na vycházky. Přístupné je z České Kubice po turistické značce (nejprve červená a pak žlutá) a také z Čerchova (po modré).

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio