Dobře utajené narozeniny

18. srpen 2008
Publicistika

Oslavujete rádi narozeniny? A pokud ne svoje, tak alespoň místa, kde žijete? Někdo takové oslavy nepovažuje za důležité. Úvahu na toto téma rozvíjí Petra Kosová v následujícím komentáři.

Dámy v pokročilejším věku už nerady mluví o svých narozeninách. V případě města je ale taková zdrženlivost zbytečně taktní. Jako vrchol takto zbytečného taktu lze považovat přístup Mariánských Lázní ke svému letošnímu výročí.

Víte, že známé lázně, kde se léčila řada slavných osobností v čele s Johannem Wolfgangem Goethem, vznikly před dvěma sty lety? V českém kontextu je to poměrně mladé město; protože je ale zároveň významným turistickým cílem, dalo by se předpokládat, že si "Mariánky" tu svoji dvoustovku pořádně užijí, a že minimálně na západě Čech budou o jejich narozeninách žvatlat i nemluvňata. Jenže ani na návštěvě přímo v tomto městě vás hned tak netrkne, že se něco děje. Podle místních se totiž evidentně neděje nic - a proč komerčně využít tak pěkně kulatého výročí, když ho lze obejít vydáním pamětních medailí, publikací o lázeňství a malou výstavou v muzeu. Pravda, vznikl dokumentární film, ale ani kolem toho neudělalo město pořádně rachtavou propagaci, a tak prošuměl Českou televizí a všiml si ho jen málokdo. Ani na oficiálních webových stránkách není dvoustovka na úvodní straně nijak prodaná, najdete ji až v sekci historie. Možná že město nějak slavilo, ale v takovém utajení, že to nikdo neví.

Logo

Je to velká škoda. Dvoustovka šla výborně využít, když by byly vtipné nápady, které by ani nemusely stát moc peněz. Ale času a přemýšlení a chuti, to ano. Čím to je, že i město žijící z turistů zahodí takovou příležitost k sebepropagaci a k upoutání pozornosti minimálně v celorepublikovém měřítku? Jsme my Češi líní, málo kreativní nebo máme nechuť k pompéznosti, často získanou v dobách nereálného socialismu?

Cizinci občas říkávají, že se v téhle zemi válí peníze na zemi, ale Češi neumí nebo nechtějí se pro ně shýbnout. Netýká se to jen peněz, týká se to právě i těch příležitostí.

Mariánské Lázně - jubilejní lázeňská sezóna

Ale buďme optimisté a věřme, že na to v Mariánských Lázních přijdou. Mají na přemýšlení o příštích oslavách času dost. Dalších sto let.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.