Dobře postavená kamna jsou základ útulného domova

12. leden 2017

Hodně dlouhá doba uplynula od objevení ohně, založení prvních topenišť v jeskyních a stavby krbů a černých kuchyní. Profese kamnáře se formovala už od středověku. Mohutné otevřené krby na hradech i skromná ohniště v chalupách začaly nahrazovat důmyslnější systémy pro topení a vaření. Zrodilo se řemeslo kamnáře.

Nehledě na úsporné způsoby vytápění pomocí tepelných čerpadel, solárních panelů a dalších ekologických způsobů nedá řada z nás na plápolající oheň v kamnech dopustit. Svou renesanci znovu zažívá otevřený oheň nejen na chatách a chalupách.

Krbové vložky, krby, ale také kachlová kamna či pece mají stále svoje místo. Už ne tak kamnář, kterého dávno vytlačila průmyslová sériová výroba. Samozřejmě, až na čestné výjimky specializovaných zámečnictví, která se zabývají zakázkovou výrobou kamen a pecí.

Takový kamnář ještě před sto lety musel zvládat několik řemesel současně, aby se vůbec jako kamnář uživil. Musel být zručný hrnčíř, protože si zpravidla všechny součásti pece sám modeloval a vypaloval. Pece se stavěly na míru do každého stavení, a tak moc univerzálních dílů k dispozici nebylo. K tomu musel kamnář dobře zvládnout železné části: topidla, dvířka, trouby, táhla a další.

Kamnář musel ovládat i počty. Všechno dopředu dobře spočítat a nakreslit, aby pec správně topila, vařila vodu, aby spalinová cesta fungovala jak má, a hlavně, aby pec nespadla, jak se zpívá ve známé lidové písničce.

I v kamnářství určovaly směr móda a pokrok

S počátkem průmyslové revoluce začalo být stále dostupnější uhlí i železné a litinové materiály. Klasické pece zabíraly moc místa, zatímco ocelová nebo litinová kamna nabízely vyšší výkon a potřebovaly místa mnohem míň.

Potupně se našel kompromis. Kachlová kamna v sobě slučovala výhody obou topidel. Kachle akumulovaly teplo, ale mnohem menší konstrukce nezabírala v místnosti tolik místa jako klasická pec.

Rozvoj kamen s sebou samozřejmě nesl i různé módní trendy. Čím ozdobnější a na výrobu komplikovanější kamna, tím bohatší majitel. A to vlastně platí i dnes, po více než sedmi stoletích, kdy otevřené krby začaly na hradech nahrazovat první kamna.

Ze zámoří se k nám dostala kamna litinová s prosklenými dvířky. Ve skutečnosti šlo o žáruvzdornou slídu. Dnes se používá do prosklených krbových vložek a kamen speciální žáruvzdorné sklo. Efekt plápolajícího ohně je úžasný. Každý, kdo může mít kousek svého ohně doma, to jistě potvrdí.

autor: Pavel Halla
Spustit audio