Do opravy zámečku v Novém Kostele na Chebsku se pustil sám starosta

14. leden 2015

Nový Kostel na Chebsku se zanedlouho pochlubí opraveným zámečkem. Prostory kdysi využívaly Státní statky. Opuštěné a poničené objekty zakoupil starosta obce Oto Teuber.

Záchrana historického domu, který byl v roce 2007 vyhlášený kulturní památkou, přišla na poslední chvíli. Za několik let by totiž jedna z poslední historie malé obce zanikla.

Zámek v osadě Spálená stojí od konce 16. století. Už v následujícím století prošel velkou opravou a ta další je na programu právě teď. V objektech ale nenajdete původní vybavení. Vše, co současný majitel získal, je od občanů Nového Kostela nebo lidí z blízkého okolí.

Zámeček má dvě patra. V tom prvním je hudební sál. Na stěnách jsou béžové tapety s ornamenty a na stropě si můžete prohlédnout původní fresky. Vedle sálu se nachází pracovní místnost, které vévodí americký stůl potažený pravou kůží a psací stroj z Anglie. Nechybí tady ani historický porcelán.

Zajímavostí je, že podlaha pracovny je původní a 300 let stará. Protože majitel musí všechny práce konzultovat s památkáři, ti mu doporučili podlahu jen umýt a navoskovat.

Na opravu získal majitel dotace z Ministerstva kultury a Karlovarského kraje. Po skončení prací bude objekt zámečku zpřístupněn veřejnosti.

Spustit audio