Cyklistická přilba nemusí sloužit jen ochraně hlavy

7. prosinec 2016

Cyklistická přilba ochrání hlavu i při ošklivých pádech. Tedy pokud je v pořádku, je správně velká a dobře nasazená. Nebo prostě jen není stará. Při koupi cyklistické přilby je dobré kromě velikosti zvážit i další faktory, které z tohoto pro cyklisty nejdůležitějšího ochranného prvku mohou udělat multifunkční ochranu.

Kdy vyměnit přilbu

Přilbu nestačí vyměnit, až po pádu, když ji rozbijete. I když se přilba nerozpadne, její funkčnost může být narušena. Základem ochrany hlavy je totiž lehký plast vstříknutý do pevnějšího skeletu. Pokud dostane skelet náraz, síla úderu se rozloží do stran. Pokud se přilba nerozlomí hned, bývá ale porušena její jednolitost, která je základem ochrany hlavy.

Vnější skelet se ale může poškodit i menším nárazem. Působením slunce a deště se může začít skelet od vnitřního plastu odchlipovat. Odborníci proto doporučují asi tak po 5 letech přilbu vyměnit, i pokud není viditelně poškozená. Po větším nárazu i dříve.

Jak vybírat přilbu

Při výběru přilby nejde vždy jen o velikost hlavy, i když vlastně i o tu. Jde i o tvar a o velikostní rezervu. Pokud třeba v létě nosíte pod přilbu čelenku, která má odvádět pot, nebo v zimě nějakou čepici, měli byste si je vzít na nákup přilby s sebou. Podobně jako si berete ponožky, když chcete kupovat zimní boty. Měli byste si vyzkoušet řemínky, zda vám budou stačit a nebudou vás někde tlačit.

Některé přilby mají totiž na řemínku pod bradou měkkou podložku, aby vás neškrábaly. Je dobré si ještě v obchodě řemínky nechat seřídit tak, aby přilba seděla na hlavě rovně, tedy nepadala do čela ani do zátylku a při potřesení hlavou na hlavě neklouzala. Oba řemínky mají na každé straně jít kolem uší a pod nimi se spojovat, aby tak lépe fixovaly polohu přilby na hlavě.

S kšiltem nebo bez něj

Většina přileb má i malý odnímatelný kšilt. Není to jen stínítko pro oči, ale také účinná obrana proti dešťovým kapkám za jízdy. Máte-li hlavu za jízdy v dešti lehce skloněnou, voda z přilby vám z ní padá před sebe, nikoli na obličej.

Být chráněn i být viděn

Přilba je součástí cyklistické výbavy, která může krom ochrany hlavy sloužit i jako reflexní prvek. Pokud si pořídíte přilbu v reflexní barvě, budete zdáli rozhodně lépe vidět. Navíc ze všech stran, ne jen zezadu! Některé přilby mají vzadu na temeni hlavy u regulačního kolečka i blikačku, kterou můžete za šera zapnout a zlepšit svoji pasivní ochranu.

Příště:
Jak zazimovat kolo: Převody do parkovací polohy a kolo zavěsit na hák. Je to ale všechno?

autoři: Stanislav Jurík , Radka Žáková
Spustit audio