Čtyři měsíce po zemětřesení je Nepál stále na začátku

16. září 2015

V dubnu letošního roku zasáhlo Nepál zničující zemětřesení, s jehož následky se země vyrovnává dodnes. Ředitelka Základní školy a Praktické školy Svítání a senátorka Miluše Horská přišla do Dobrého rána pozvat posluchače na druhý Benefiční koncert pro Nepál.

Nejprve ale zhodnotila akci Jak nám chutná Evropa, na které se střední a základní školy utkaly o Řád zlaté vařečky a návštěvníci mohli ochutnat speciality z různých koutů Evropy: „Akce, která se chová trošku jako sněhová koule, protože na sebe nabaluje různé aktivity. Týká se jídla, tak už předem se dá předpokládat, že to dobře dopadne. Ten doprovodný program ohledně zdraví, cvičení a pohybu, když se to dá dohromady s poznáváním kultur a jídlem, tak to jde velmi dobře. Navíc počasí na objednávku, atraktivní místo, tak si myslím, že tam prošlo mnoho lidí a ty odezvy jsou úžasné.“

Stejně úspěšný bude snad také Benefiční koncert pro Nepál. Důvody k uspořádání benefice pro Nepál jsou jasné: „Když jsem 25. dubna zaznamenala to strašlivé neštěstí, to strašlivé zemětřesení, tak to mnou hodně otřáslo,“ říká Miluše Horská a dodává: „My jsme v té době slavili Pardubické hudební jaro, tak se mi zdálo velmi příkladné, když se tam scházíme místní politici s občany, že bychom měli nějaký soucit a sounáležitost nějak vyjádřit. Ta myšlenka přišla prostě hned.“

Od zemětřesení uplynuly už více než čtyři měsíce, přesto se mnoho nezměnilo: „Nepál je v podstatě téměř na začátku. Nepálci opravdu ukázali, jak stateční a hrdí jsou a jak dokážou ty své nelidské podmínky snášet. Takže potřebují pomoc, děti potřebují pomoc, je tam nedostatek vody. V podstatě ta situace se příliš mnoho nepohnula s tím, že se ví, jaké investice by tam měly jít a etapizují se,“ popisuje Miluše Horská současnou situaci v zemi.

Koncert nabídne neobvyklý kulturní zážitek

„Byl mi doporučen místní cestovatel Oldřich Bubák. On tam jezdí často a je velmi inspirován Nepálem. Píše o něm knihy, které tamní lidé uznávají. On už se svými kamarády vytvořil takové hudební dílo. Hubu inspirovanou himalájskými vrchy, to vytvořil jeho kamarád. A udělali takový koncept, který hrají studenti z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, a spojili to s promítáním diáků z Himalájí,“ poodhaluje Miluše Horská program čtvrtečního večera, jehož návštěvou můžou lidé Nepálu pomoci.

Je to ale pouze jedna z možností: „Jedna z pomocí jak Nepálcům také pomoci je dojet tam a utrácet tam své peníze. Protože to, co tam můžete zažít, je velmi neobvyklé. Nemyslím si, že jenom stran hlediska přírodních krás, ale hlavně toho duchovního.“

Na 2. Benefiční koncert pro Nepál se můžete přijít podívat ve čtvrtek 17.9.2015 v 19 hodin do Východočeského divadla Pardubice. Předprodej vstupenek je v infocentru a seženete je také přímo na místě, kde můžete zároveň na Nepál přispět, a nebo se dozvědět jak jinak ještě pomoci.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.