Čokoládový chlebíček s řepou
Červená řepa má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Byla by tedy škoda nevyužít ji v kuchyni. Hodí se i do sladkých dezertů. Vyzkoušejte čokoládový chlebíček s vařenou řepou podle receptu kulináře Petra Stupky.
Jak uvařit řepu?
Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin. Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.
- 200 gramů vařené a oloupané červené řepy
- 200 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů třtinového cukru
- 200 gramů másla
- 3 vejce
- polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 40 gramů vanilkového pudinku
- 50 gramů rozinek
- 50 gramů kakaového prášku
- 80 gramů čokolády
- špetka perníkového koření a soli
Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo.
V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl.
Sypkou směs pak zapracujte do tekuté. Přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu. Směs vlijte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.
Troubu předehřejte na 170° Celsia. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený.
Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou, kysanou nebo šlehanou smetanou a podobně.
Související
-
Tažený a křehký závin s ovocem
Vrcholí ovocná sezóna, a tak se hodí tip na tradiční štrúdl, který obohatí sladký jídelníček. Upečte podle receptu Petra Stupky klasický závin, nebo těžší taženou variantu.
-
Rychlý boršč s červenou řepou
Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.
-
Sušenky a placičky pro období půstu
Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.