Chování i poruchy učení. Na vyšetření dítěte v některých poradnách na jihu Moravy čekají rodiče až pět měsíců

25. říjen 2023 09:45

V Česku je nedostatek odborníků v pedagogicko-psychologických poradnách. Rodiče často čekají na objednání svého dítěte i déle než tři měsíce. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že situace je nejhorší ve Zlínském a Libereckém kraji. Jižní Morava je na tom spolu s Ústeckým krajem naopak nejlépe. I tady jsou ale regiony, kde jsou velmi dlouhé objednací lhůty.

Například objednací doba poradny ve Znojmě je aktuálně pět až šest měsíců. Na celý znojemský region je totiž jen 9 zaměstnanců. Podobně jsou na tom v Břeclavi a tříměsíční lhůtu, kterou stanovuje vyhláška ministerstva školství, nesplňuje ani Pedagogicko – psychologická poradna Brno, říká její ředitel Libor Mikulášek: „Zákonná lhůta jsou tři měsíce, ale těch žádanek je tolik, že i kdybychom pracovali 24 hodin denně, tak to nejsme schopni splnit. Takže teď objednáváme na začátek příští roku – leden, únor.“

Čtěte také

Oslovení vedoucí poraden nám řekli, že důvodem dlouhých objednacích lhůt je nedostatek odborných pracovníků. Podle ředitelky poradny v Břeclavi Vladimíry Houšťové jsou tato zařízení podfinancovaná, protože jejich rozpočet není nastavený na potenciální počet klientů, ale na počet, který stihnou v předchozím roce zvládnout.

Obtížně shání hlavně psychology – ti si totiž mimo školství přijdou na více peněz. V poradnách nastupují do 11. platové třídy, tzn. dostávají asi 32 tisíc korun hrubého měsíčně a po dvou letech praxe se plat zvyšuje zhruba o dva tisíce. U speciálních pedagogů, kteří musí mít stejně jako psychologové odpovídající vysokoškolské vzdělání, je to podobné. Atraktivitě práce v poradnách nepřispívá ani přebujelá administrativa.

Nejčastější problémy

Dlouhodobě se rodiče na poradny obrací nejčastěji s poruchami učení a chování u dětí. Ty tvoří dvě třetiny agendy. Ale psychologové v poradnách řeší také rizikové chování, šikanu, užívání drog, profesní a vzdělávací orientaci nebo obecně vztahy.

Po covidu se častěji objevují i případy dětí s psychickými problémy. Rodiče předškoláků poradny vyhledávají kvůli posouzení školní zralosti a případnému odkladu nástupu dítěte do základní školy. Právě to bude nejčastější náplň jejich práce v jarním období. Proto by měli rodiče včas myslet na objednání. Poradny nemají určenou spádovost, takže objednat se je možná prakticky kamkoli, neřídí se to bydlištěm dítěte.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy