Chlapíksxichtemwlka

5. listopad 2008
Publicistika

Myslíte si, že víte, co s v Plzni děje? Možná ne tak docela. Roduvěrný Plzeňan a nezávislý publicista Radek Diestler umí objevovat plzeňské rarity, které místní často ani neznají. Radek Diestler se totiž dívá ze svého současného působiště v Praze. A na co přišel tentokrát? To se dozvíme ve fejetonu, který čte Roman Stupka.

Povím vám příběh. Legendu. Respektive příběh, který aspiruje na to, aby se legendou stal.

Léta se znám s jedním svým jmenovcem. Dávno tomu nazad jsme psali do jednoho fanzinu, ze kterého se pak stal časopis a ani jeden z nás už s ním dnes nemá nic společného: jen tak mimochodem, nějaký čas měl redakci tady, v rozhlasu. Dnes se potkáváme se o přestávkách na hokeji: postojíme před svatostánkem, pohovoříme, a jdeme si po svých.

Jmenovec kdysi hrával bigbít. Stejně jako já patří do klubu pěstitelů synů. Jak už to tak bývá, jablko nepadlo daleko od stromu. Na tom by jistě nebylo nic pozoruhodného. Pozoruhodné ovšem je, co je jablko zač. Jablko je vlk. Respektive Chlapíksxichtemwlka, tajemná postava, která se loni v červnu objevila na jednom hudebním serveru a vyvolala v českém popovém polosvětě slušné pozdvižení.

marihuana

Sám jsem se o ní dozvěděl skoro na den před rokem. Kolega v mediálním molochu, ve kterém jsem tehdy hnojil popkulturní lány, mi poslal mail s odkazem. Že se mám na odkaz podívat a že je to jako ale fakt vtipný. Odkaz vedl na server bandzone.cz, jeden z mnoha, na kterých si mladé kapely vyvěšují své profily, mp trojky, videa a další pomůcky ku proslavení se. I podíval jsem se a vtipné mi to připadlo, ale jen trochu. Hoch zjevně pubescentní vyprávěl zde o tom, jak po něm nějaký chlap chtěl plnou tašku hulení, a co z toho pošlo. Jednoduchý hudební podklad vespod, a to bylo všechno. Za týden jsem to pustil z hlavy.

Týden na to jiný kolega říká. Hele, znáš Chlapíkasxichtemwlka? Ovšemže, opáčil jsem. Kolegovi svítil v očích svatý zápal, pravil, že Chlapíksxichtemwlka je jako ale fakt bomba, a jestli bych ho nechtěl vypátrat, když už jsem z tý Plzně. Protože Chlapíksxichtemwlka je stále populárnější a kontroverzní: a když někdo něco označí za kontroverzní, tu se lidem v mediálním molochu dme chřípí.

Nějak jsem tu věc úspěšně zamluvil, ale nedalo mi to a na profil Chlapíkasxichtemwlka jsem popatřil. Kromě plné tašky hulení tu měl vystavený kus pojednávající o tom, jak krutej je život na vesnici, a další, obdobného charakteru. Po levé straně zuřila k tématu mohutná diskuse, ve které plály emoce. Jakýsi flowerpunk soudil, že lidé oceňují mimořádné výkony, a tahle kopa totální žumpy je jistě mimořádný výkon. Je to tak špatný, trapný a imbecilní, až je to chytlavý. Naopak jistý Hans Kubus von Graphit prožíval nirvánu: Bože, jak blahodárné... mozek mi vytekl uchem na stůl. Trvá to už dlouho. Dokonce už ani nevím, kdy to začalo, natož kdy to skončí. Nebo skončilo, ale to je naštěstí vedlejší. Zažívám znovuzrození. Děkuji ti Chlapíkasxichtemwlka! Profil geniálního diletanta se těšil mimořádné pozornosti a lidé vynalézali vlastní verze klíčové písně o plné tašce hulení.

Logo

Na jaře poskytl Chlapíksxichtemwlka první a zdá se poslední rozhovor hudebnímu portálu Musicserver. Mírně poodhalil svou identitu, prozradil, že má ještě několik projektů, a tak dál. Vydal album. Na přelomu jara a léta byl hudebním měsíčníkem Filter nominován do stovky nejvýznamnějších osobností české hudby všech dob, a především, vystoupil naživo na festivalu, který si Bandzone Fest uspořádal v Doksech. A tím začal jeho konec. Podruhé a naposledy se ukázal v Lipnici nad Sázavou, na festivalu Kvílení, a rok a čtvrt poté, co si na bandzone upoutal svou klíčovou píseň, zmizel. Proč jsem o tom vyprávěl? Myslím, že z Chlapíkasxichtemwlka se postupem času stane vzorná plzeňská urban legend, mýty obestřená postava s tajemstvím. Nevadí, že bude taková řekněme virtuální: urban legends 21. století se nerodí v ulicích, ale na internetu. A protože internet navzdory obecnému názoru není vstupenkou na věčnost, zanikne jednou bandzone.cz, zanikne Musicserver, ale po síti budou kolovat písničky a videa z Doks a z Lipnice. A s nimi legenda o Chlapíkovisxichtemwlka, který s plnou taškou hulení proletěl českým hudebním polosvětem a zase zmizel. A tak to má být.

autor: Radek Diestler
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.