Českem se rozezní zvony za oběti pandemie koronaviru

22. březen 2021 11:00

Rozezněním zvonů si dnes Česko připomene rok od prvního úmrtí na covid-19. Upomínkovou akci pořádá občanská iniciativa Minuta ticha, ke které se připojila Česká biskupská konference.

Společně tak chtějí připomenout oběti pandemie koronaviru a vyjádřit podporu pozůstalým. Kostelní zvony proto začnou zvonit v pravé poledne. Minuta ticha za oběti pandemie bude také symbolickým rozloučením, k němuž v rodinách zemřelých často ani nemohlo dojít.

„Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naši společnost lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla,” uvedla iniciativa ve výzvě na sociálních sítích.

První obětí onemocnění covid-19 byl 95letý muž, který zemřel v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Podle informací ministerstva zdravotnictví podlehlo onemocnění doposud přes 24 tisíc lidí.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Plzeň , minutaticha.cz
Spustit audio