Cena za funkci

8. prosinec 2011
Publicistika

V polovině listopadu se stala v Domažlicích banální dopravní nehoda. Nebyla by předmětem do těchto dnů neustávajícího zájmu médií i veřejnosti, kdy ji nezpůsobila tamní okresní státní zástupkyně. K případu se v příspěvku nazvaném Cena za funkci vrací Lubomír Stejskal.

Poničená zábradlí podél silnic jsou k vidění poměrně často. Většinou jde o lehčí nehody. Řidiči od nich často odjíždějí – a kde není žalobce, nedostane se ke slovu ani soudce, řečeno obrazně. Těžko odhadovat, jak by z toho úhlu pohledu dopadl podobný příběh domažlické státní zástupkyně z poloviny listopadu. Připomeňme: Heleně Rakové se při odbočování na jedné z tamních silnic podařilo trefit do zábradlí. Na tomto obecně prospěšném zařízení způsobila škodu, přesto od nehody odjela, doma si vzala prášky na spaní a ulehla. S odůvodněním, že jí nebylo dobře. Domažlickému deníku prozradila, že se jednalo o střevní nevolnost. Karambol prý chtěla oznámit policii později. Tehdy, až to uzná za vhodné.


Nechme ale stranou naznačenou spekulaci, zda by tak opravdu učinila, kdyby u poničeného zábradlí nezůstala ležet státní poznávací značka vozu, kterým jela. Mnohem důležitější je, že ona sama, bez ohledu na momentální indispozici, vyhodnotila situaci naprosto chybně. Kdyby to udělal jakýkoli jiný řidič, počínal by si špatně. V jejím případě, kdy jako státní zástupkyně řeší také dopravní přestupky, je to dvakrát špatně. S ohledem na střevní potíže je možné pochopit, proč a kam spěchala. Kdo někdy něco takové zažil, ví o čem je řeč. Nicméně v okamžiku, kdy dorazila do bezpečí domova, měla uvědomit policii - a s ní se pak domluvit na lidsky přijatelném způsobu vyšetření tohoto přestupku. Postup, který zvolila, je do té míry nepřijatelný, že se právem hovoří o jejím odchodu z funkce. Podle ankety uveřejněné na serveru Novinky.cz si téměř 98 procent respondentů z více než šestnácti tisíc myslí, že by měla funkci opustit.

Logo


Helena Raková to ovšem takto nevnímá. Neslyšeli jsme slova omluvy, ale něco jiného. Kritickou mediální reakci považuje za neúměrnou způsobené škodě, hovoří dokonce o špíně, která je na ni házena. V jedné věci má ale pravdu: že přísnější metr v jejím případě je, jak to sama nazvala, cena za funkci. Ano. Obecně platí a musí platit: kdo má právo rozhodovat o chybách a tedy osudech jiných, a koho z logiky jeho postavení vnímáme podvědomě jako vzor správného chování, u toho musíme při zjevném selhání použít přísnější kritéria. V případě nehody státní zástupkyně Rakové jde přece o víc než o jedno zdeformované domažlické zábradlí.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.