Časy se mění

6. listopad 2008
Publicistika

Podobně jako v ostatních regionech, došlo i v Karlovarském kraji po nedávných volbách do jeho zastupitelstva k podstatnému obratu v rozložení politických sil. U některých aspektů dosavadního vývoje kolem vytváření nové krajské koalice se v poznámce nazvané Časy se mění zastavil Lubomír Stejskal.

Povolební matematika nabízí pro vytvoření nové karlovarské krajské koalice několik variant. Tady je jedna z nich. Přestože ODS totálně propadla - ztratila víc než polovinu mandátů, mohla by i nadále tvořit vládnoucí dvojblok s vítěznou ČSSD, neboť ta pro změnu více než dvojnásobně posílila. Obě partaje by koaličním spojením získaly nadpoloviční většinu 25 mandátů, přičemž v zastupitelstvu se 45 poslaneckými křesly jich potřebují dvacet tři. K rošádě by došlo pouze na postu hejtmana a jisté změny by bezpochyby doznalo složení rady. Obě formace by tak snadno navázaly na tradici dosavadního osmiletého modro-růžové vládnutí.

Z vyjádření i činů občanských demokratů se dalo vytušit, že v něco takového tajně doufají. V chebských senátních volbách veřejně podpořili kandidáta ČSSD oproti nezávislému uchazeči o křeslo v horní parlamentní komoře. Slovy úřadujícího hejtmana a krajského lídra ODS Josefa Pavla za toto gesto nic nechtěli. Upřímně: Něco ale přece. Férová jednání o případné krajské koalici. A v tom je sociální demokraté hluboce zklamali. Místo exkluzivního jednání s občanskými demokraty položili na jednací stůl nabídku široké duhové koalice. Což znamená včetně účasti komunistické strany, která sice o třetinu poslanců přišla, ale s osmi mandáty bude v zasedací síni hejtmanství třetím nejsilnějším subjektem. Krajští sociální demokraté slovy Tomáše Hybnera, jednoho ze svých čelných představitelů, bez okolků přiznali, že komunisté jsou jejich programu nejblíže. Doslova řekl: "Tady jsme se potkali, a to bez ideologických předsudků." Dobře tak, voliči alespoň vědí, jak se věci mají.

Logo

Pro ODS je ovšem spolupráce s KSČM z principu nepřijatelná a s ohledem na mínění členské základny neobhajitelná. Proto takové zklamání na straně odcházejícího hejtmana Josefa Pavla, který na adresu sociální demokracie nešetřil výrazy jako neseriózní partneři, podvod, hození přes palubu, veliká facka a hořká zkušenost. Josef Pavel jako regionální lídr ODS nezapomněl zdůraznit, že jeho strana je nejlépe připravená na příští období. Zde bez ironie dodejme: jeli tomu tak, pak je škoda, že o tom nedokázala přesvědčit většinu voličů. Protože pouze volebním úspěchem, nikoli spoléháním se na partnerství s ČSSD, mohla dosáhnout jednoho ze svých cílů, kterým je eliminace významu KSČM v Karlovarském kraji. Bylo totiž jen otázkou času, kdy sociální demokraté usoudí, že košile je bližší než kabát, spolčí se s komunisty a tím si zavřou dveře ke spolupráci s ODS.

Nyní už zbývá vyřešit poslední políčko této povolební tajenky. Zda spoluprací s KSČM, s níž může vytvořit většinu, se bude kompromitovat pouze sociální demokracie, anebo také některá z menších formací v zastupitelstvu Karlovarského kraje.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.