Často je lepší podepsaná špatná smlouva, než vůbec žádná

8. duben 2024

Univerzální rada na to, jak uzavírat smlouvy, neexistuje. Vždy jde o to, jaký smluvní vztah chcete uzavřít. Přesto bychom měli být při vytváření smluvního vztahu na pozoru.

Do smluvních vztahů vstupujeme i několikrát za den. Třeba když nasedneme do autobusu městské dopravy. „Je to smlouva o přepravě osob a ta má taky nějaká zákonem daná předvídaná pravidla,“ vysvětluje právnička Miroslava Zápotočná.

„Vždycky, když klient přijde s nějakou smlouvou, tak já začínám tím: ‚Aha, už jste ji podepsali nebo ne?‘. Právníkům se nedostávají ty hezké věci. Řešíme většinou prostě průšvihy,“ říká Miroslava Zápotočná. Málokdo, pokud to nedělá běžně, třeba v rámci svojí podnikatelské činnosti, že by uzavíral smlouvy opakovaně, například při prodeji aut nebo bytů, tak si uvědomím, že by smlouvu měl nějak řešit. „Takže říkám, že někdy je lepší, když je podepsaná blbá smlouva než žádná,“ dodává právnička.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.