Čas těžko zadržíš a lehko ztratíš

12. srpen 2008
Publicistika

K úternímu dopoledni patří neodmyslitelně seriál fejetonů Jindry Klímové, který nás přesvědčuje o tom, jak stále platí stará přísloví. Tentokrát připravila aktuálně autorka hrst mudrosloví z Číny. A to hlavní je: Čas těžko zadržíš a lehko ztratíš.

Ano, to je čínské přísloví a jako aktuální vám ho předkládám k zamyšlení. Jedna z mých přítelkyň je Číňanka. Jmenuje se Taj - Ťün Hejzlarová a spolu se svým mužem sinologem sepsali několik knížek čínských rčení a pořekadel. Teď jimi listuji.

Jak je ten svět malý, říkala jsem si, když mě v pátek několik hodin přidržel před televizní obrazovkou přímý přenos ze zahájení Olympijských her z Pekingu. Obrazy z druhého konce zeměkoule mohl stejně jako já vidět kdokoliv v sebemenší vísce u nás doma. Ani se nemusel vydat na tu nákladnou, a namáhavou, dalekou cestu. Prý v ten čas seděly u televizí na celém světě čtyři miliardy lidí. I zkušení olympionici tvrdili, že zažívají špičkovou, nepřekonatelnou péči ve všech směrech. Naplnilo se to čínské: "Zadní vlna tlačí přední vlnu."

S úžasem jsem sledovala velkolepé stavby, sportoviště, i celá sídliště, bezchybnou souhru obrovských týmů účinkujících, nápaditost využití techniky, organizaci celého ceremoniálu. A jako správnou rodačku z Čech, navíc z těch spořivých - jižních, mi neodbytně v hlavě tikala otázka: to ale muselo být peněz! Nu ano, chopili se příležitosti. Jedno čínské přísloví říká: "Na budoucnost jen nečekej, k minulosti se jen nevracej!"

Logo

Číňané aktuálně změnili i hesla: být úspěšný a bohatý je čest! Nu a mně se najednou do myšlenek vloudilo i leknutí: vždyť ale my se přece také ucházíme o olympiádu... Pro pražského primátora Béma je to dokonce jedna z priorit! Jenže chtít trumfnout Číňany, to by také mohlo hospodářství naší minizemičky vykrvácet. My už dávno nemáme nenáročnou a vždy ochotnou a poslušnou pracovní sílu. A umět vlastenecky vypnout prsa, to bychom se museli od začátku znovu učit. Také vlastníme jen chudé finanční rezervy, alespoň se to tak jeví podle toho, k čemu všemu potřebujeme podporu z evropských fondů. Až se někdy zdá, že jsme při tom hloupě marnotratní. Díváme se na špatné silnice, marně voláme po dostavění čističek vod a zbavit se starých zátěží v ekologii také brzdí nedostatek peněz. Tu ale potřebujeme přidat na značení turistických cest, na rekvalifikační kurzy pro nezaměstnané, na dětská hřiště, na podporu soukromých biofarem, nutně chceme aquapark v malém městě, a jindy zas rozhlednu na vršku kvůli turistickému ruchu. Vždyť ona nám to ta unie dokonce proti naší vůli podstrkává! Na příklad dotace na mléko do škol. Ale i v takové věci nám dovedou ti Číňané na dálku dělat starosti! Stačilo, aby tam vládní činitelé prohlásili, že by každé čínské dítě mělo denně vypít alespoň půl litru mléka - a hned u nás mléko zdražilo. Takže ministr Gandalovič rozhodl, že akce "Školní mléko" skončí. Konečně o děti se mají starat rodiče, ne? Číňan by řekl, že vidíme svět jako žába ze studny. Třeba nás neviditelná ruka trhu donutí dodávat sušené mléko do Číny. Čína prostě nekráčí, ale rychle letí kupředu. A na příkladu olympiády jsme k tomu dostali přičichnout.

Číňané říkají: "Ani za zlato nekoupíš zlomek času." Natož pak nějaké nadšení. U nás doma prý dokonce nikdo nepřináší tak pesimistické předpovědi, jako Česká národní banka. Proč asi? Letos podle ní poskočí HDP nanejvýš o čtyři procenta, napřesrok stěží o tři, a inflace si bude patrně držet tu hezkou sedmičku. Jednou bude bída o naftu, pak zas o plyn, a nakonec se změníme z vývozce elektřiny na dovozce. A dost možná, že ve stejném období z příjemce evropských dotací na čistého plátce. Čína letí kupředu, my přešlapujeme. A to se ještě za nepřítomnosti premiéra sejde prezident Klaus s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a vypustí varování, abychom si v našem očekávaném předsednictví v EU nedělali příliš ambiciózní a náročné plány. Protože jsme přece Češi, nám neběží jako Číňanům "čas jako člunek ve stavu", nám jde o to nějak ten čas přežít. Od voleb do voleb.To někde v daleké Číně filozof Š´-Ťing hlásal už v 6. století před naším letopočtem, že "Přizveš-li k vládě moudré a osvícené, jako bys základy pro stabilitu státu položil." Nu, ale náš parlament ještě neodhlasoval, že to platí i pro střední Evropu.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio