Budou si v lázních hledět do očí Otec vlasti a Otec Turků?

6. březen 2015
Publicistika

Karlovarská radnice byla v minulých dnech postavena před zajímavé dilema. Turecký velvyslanec požádal magistrát, zda by mohla ve městě stát socha zakladatele moderní Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. K této otázce se v poznámce vyjadřuje Lubomír Stejskal.

Karlovarská radnice byla v minulých dnech postavena před zajímavé dilema. Turecký velvyslanec požádal magistrát, zda by mohla ve městě stát socha zakladatele moderní Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. K tématu se v poznámce Delikátní záležitost vyjadřuje Lubomír Stejskal.

Důvodem turecké žádosti je skutečnost, že Atatürk karlovarské lázně navštívil. Bylo to v létě 1918, tedy ještě před vznikem Československa. Pobýval v dnešním hotelu Carlsbad Plaza. Jeho návštěvu připomíná pamětní deska a uvnitř hotelu salónek Atatürk. Někdejší turecký generál a prezident tedy v Karlových Varech zapomenut není. Zdá se ale, že Turkům to nestačí. Málo platné: socha před hotelem je víc než deska na zdi.

Rázem tu máme delikátní záležitost, nadto s mezinárodním rozměrem. Když radní na tureckou žádost odpoví kladně, ozvou se domácí kritické hlasy. Proč právě Atatürk, který sice reformoval Turecka, ale často násilnými metodami. Také k neuralgickému bodu tureckých dějin, masakru Arménů, nebyl ochoten postavit se čelem. Podobných negativ by historici jistě vyjmenovali víc. Tím nemají být sníženy Atatürkovy nesporné zásluhy, které udělaly z Turecka moderní sekulární stát s výrazným vlivem armády jako ochranou před islamizací země.

Při hodnocení pro a proti je proto nutné vzít do úvahy širší kontext této záležitosti. Jakkoli chápeme, že pro Turky je Atatürk tím, čím pro nás Masaryk, u nás je vnímán poněkud jinak – asi tak, jako v Turecku TGM. Zásadní otázka zní, jestli jedna návštěva budoucího tureckého prezidenta v Karlových Varech, uskutečněná ještě za Rakousko-Uherska, zakládá dostatečný důvod pro to, aby ve městě stála jeho socha. A protože sochy státníků mají nejen svoji uměleckou hodnotu, ale také velký symbolický význam, nelze pominout ani problém s umístěním Atatürkovy sochy. Kdyby měla stát podle přání turecké ambasády před hotelem, v němž státník pobýval, pak jedinou možnou lokalitou je přilehlý park. Tam se ale nachází jiná dominanta – pomník císaře Karla IV. Radní tak budou muset uvážlivě posoudit, jestli je vhodné, aby v blízkosti pomníku našeho Otce vlasti stála socha právě Otce Turků. Věru jim není co závidět.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio