Brýlové čočky neboli brýlová skla se neustále vyvíjí. Zvyšují se nároky na komfort a dobré vidění

10. květen 2017

Radioporadna: Richard Baštecký - Živnostenská komora českých očních optiků. Téma: brýlové čočky. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Brýlové čočky rozdělujeme podle typu, materiálu a povrchové úpravy.

Základní typy brýlových čoček
Jednoohniskové čočky - jsou to brýlové čočky s jedním ohniskem a tedy i stejnou dioptrickou hodnotou po celé ploše čočky. Korigují oční vadu pouze do dálky, nebo do blízka, případně na střední vzdálenost (například na počítač). Pro výrobu jednoohniskových čoček může být použit plast, sklo, trivex i polykarbonát, na něž lze nanést libovolnou povrchovou úpravu.

Víceohniskové čočky - brýlové čočky s více ohnisky se využívají pro ostré vidění na více vzdáleností současně. Typy víceohniskových brýlových čoček jsou následující:

BIFOKÁLNÍ
Tyto čočky mají dvě ohniska, která umožní vidět ostře zároveň do dálky i do blízka za použití jednoho páru dioptrických skel. Přídavek do blízka bývá zpravidla umístěn ve spodní části, kde tvoří více, či méně nápadný tvar půlměsíčku. Určitou nevýhodou je ostrý přechod obrazu, tzv. skok obrazu. Toto posunutí pozorovaného objektu se projeví při změně pohledu mezi dálkou a blízkem, po určité době návyku je však pro většinu nositelů téměř neznatelný.

Výhody: nižší pořizovací cena než u multifokálních čoček, jedny brýle do dálky i do blízka
Nevýhody: neumožňuje ostré vidění na střední vzdálenost, při změně pohledu z dálky do blízka dochází ke skoku obrazu, okénko na blízko je nápadné a může rušit estetický dojem

Brýle a kniha

MULTIFOKÁLNÍ
Můžeme se setkat také s označením progresivní čočka. Tato brýlová skla řeší vidění na všechny vzdálenosti a umožňují plynulý přechod z dálky, přes střední vzdálenost do blízka. Není potřeba nosit vícero brýlí, stačí mít brýle pouze jedny. Při přímém pohledu do dálky se pozorované předměty zobrazují přes dioptrie na dálku, které se nachází v horní části čočky. Korekce do blízka je umístěna ve spodním úseku sklíčka. Mezi těmito oblastmi je tzv. progresivní zóna, kde se plynule a bez viditelných částí mění dioptrické hodnoty na střední vzdálenost. Tyto čočky jsou určeny pro ty, kteří nechtějí ztratit zrakovou ostrost na žádnou vzdálenost.

Výhody: plynulý a neviditelný přechod dioptrií, možnost vidění na všechny vzdálenosti, absence skoku obrazu
Nevýhody: doba návyku nositele (v některých případech může trvat i 1-2týdny), vyšší pořizovací cena, jemné zkreslení na okrajích čoček

KANCELÁŘSKÉ
Označované také jako degresivní čočky. Jak napovídá název, jsou to čočky určené do kanceláří, ale i jiných prostor, kde je zapotřebí ostrého pohledu na krátkou a střední vzdálenost.

Výhody: umožňuje vidění na krátkou a střední vzdálenost, plynulý přechod mezi vzdálenostmi, při práci u počítače pomáhají předcházet únavě očí a bolestem hlavy, nižší pořizovací cena
Nevýhody: neumožňuje ostré vidění na dálku

Spustit audio