Brigády

31. červenec 2008
Publicistika

V dnešním zamyšlení se s vámi Eva Klausnerová podělí o několik svých vzpomínek na studentské brigády.

V červenci a v srpnu každoročně ožívají mé vzpomínky na studentské brigády. Od těch současných se hodně lišily. V létě roku 1945 jsme ještě odklízeli trosky po náletech a stěhovali školu do nově přidělené budovy. Nepředstavovalo to ale závěr války, nýbrž předzvěst nové doby. Různé pomocné práce pak nepřetržitě provázely naše studium.

Logo

Pamatuji si, jak roku l947, právě když českoslovenští hokejisté úspěšně bojovali o zlatou medaili, padalo celý týden mimořádné množství sněhu. Závěje sahaly do pasu a život města úplně ochromily. Radnice přidělila školám lopaty a my jsme místo vyučování uvolňovali ulice. Ve svém dívčím deníčku mám napsáno: Celé dny jen odhazujeme sníh a posloucháme hokej.

Brzy se také na pořadu dne ocitla pomoc zemědělství v pohraničí. Dodnes si vybavuji nekonečné řady snopů na ječném lánu v Nových Hradech, z kterých jsme stavěli panáky. Bylo nám vedro a měli jsme ruce a nohy poškrábané od osin. Bylo to ovšem považováno za lehkou práci, vhodnou hlavně pro děvčata, stejně jako o rok později sklizeň sena na Šumavě. Na obrázcích Josefa Mánesa nebo Mikoláše Alše vypadá práce s hráběmi jako tanec, ale my jsme byly zpocené a poškrábané od stébel a počítaly minuty do jejího konce. Pak jsme se blaženě koupaly v potoce. Na školních brigádách se pracovalo zadarmo, jen za byt a stravu. Většinou jsme spali na slamnících v tělocvičnách. I jídlo bylo po válce skromné, k snídani jsme pravidelně dostávali černou meltu a chleba s povidly.

Na vysoké škole přituhlo, to už jsme jezdili pracovat na stavby. Pomocné zednické práce jsme dělali i ve školních budovách, třeba při renovacích elektrického vedení. Tyto neplacené činnosti od studujících striktně vyžadoval nastolený komunistický řád.

Logo

Můj vnuk si za letní brigádu vydělal peníze na plovoucí podlahu ve svém pokoji. Doba je jiná, i brigády se změnily. Není ale správné nad fyzickou prací ohrnovat nos. Ženy mé generace povinnosti pracovat rukama neunikly ani v zaměstnání, ani doma. Střídání fyzické a psychické námahy je zdravé a přiložit ruku k dílu není žádná hanba. Hanba je, když stát bezplatné práce zneužívá, a když k ní lidi nutí, i když jsou na pokraji sil. Bezplatná práce ani dnes ze světa nezmizela. U nás ji vykonávají členové tisíců neziskových organizací v rozmanitých oblastech veřejného života. Pomáhají vychovávat děti, pečovat o památky, starat se o nemocné a o sociální vyděděnce, chránit přírodu a zvelebovat obce. Činí tak dobrovolně pro obecný užitek a nedají se odradit ani občasným nevděkem. A to je moc dobře pro nás pro všechny.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio