Boj o koalici pokračuje

19. leden 2012
Publicistika

V Karlových Varech zasedalo v úterý tohoto týdne poprvé v novém roce městské zastupitelstvo. Očekávalo se dramatické jednání, neboť radnici řídí částečně rozpadlá koalice, která už nemá v zastupitelstvu zajištěnou většinu jednoho hlasu. Ve hře byla i rezignace primátora Petra Kulhánka, k níž nakonec nedošlo. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Boj o koalici pokračuje.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek podle vlastních slov skutečně měl v úterý připravený list papíru s textem oznamujícím rezignaci. Ovšem jak s ním na zastupitelstvo přišel, tak zase odešel – aniž by ho použil. Takto vybaven byl proto, aby, bude-li to nutné, splnil slib, který dal v závěru minulého roku. Tehdy prohlásil, že pokud se do prvního lednového jednání zastupitelů nepodaří sestavit funkční většinovou koalici, bude vážně uvažovat o odchodu z funkce.

Nechme stranou skutečnost, že vážně o něčem uvažovat ještě neznamená to udělat. Všimněme si něčeho podstatnějšího. Zda skutečně pominuly důvody pro Kulhánkův odchod z vedení magistrátu. To, oč na politické scéně našich největších lázní momentálně jde, má zkratku ODS. Konkrétně, zda tato strana, po předloňských komunálních volbách spolu s ČSSD a komunisty v opozici, bude přijata jako další člen nově se tvořícího vládnoucího uskupení na radnici. To původní, složené ze čtyř subjektů, ztratilo v loňském roce těsnou většinu jednoho hlasu.

Petr Kulhánek v úterý naznačil, že věci se pohnuly dopředu. Myšleno ve prospěch jeho setrvaní v křesle primátora. Údajně se podařilo dosáhnout dohody s Karlovarským zastupitelským klubem, novou formací tvořenou lidmi zvolenými v říjnu 2010 na kandidátkách jiných stran. Tato formace dosud účast ODS ve vedení města odmítala. Podle naznačené dohody by už přítomnost občanských demokratů neměla být překážkou v podílu tohoto klubu na nové koalici. Sotva ale tato infomace spatřila světlo světa, její věrohodnost byla zpochybněna. Otmar Homolka z Karlovarského zastupitelského klubu prohlásil, že klub i nadále nesouhlasí s ústupky vůči ODS a že ze strany primátora šlo o špatnou formulaci.

Karlovy Vary

Zdá se, že na správnou formulaci si veřejnost bude muset ještě počkat. V mezičase můžeme bilancovat. Primátor zůstal, boj o koalici pokračuje.Čím déle bude trvat, tím hůře – především pro další osud toho, co ještě zbylo z dobré pověsti karlovarských politiků.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio