A co bude dál ...

23. březen 2009
Publicistika

Krajský radní Václav Koubík odvolal před týdnem z funkce ředitele Galerie Klatovy/Klenová Marcela Fišera. Proč, to dosud veřejnosti nesdělil, ze zákona má právo odvolat šéfy krajských institucí bez udání důvodu. Petra Kosová se odvolání věnuje v následující poznámce.

Galerie Klatovy/Klenová patří k nejlepším regionálním galeriím v zemi. V Plzeňském kraji nemá v současné době konkurenta, byť kulturní veřejnost vkládá naděje do Romana Musila, poměrně nového ředitele Západočeské galerie v Plzni. Je těžké vybudovat skvělou pověst, je velmi lehké o ni přijít.

Artfest na hradě Klenová u Klatov 2006

Je možné, že se jako ředitel dopustil Marcel Fišer nějakých pochybení. Možná špatně komunikoval s vedením, možná nebyl v pořádku finanční odhad horažďovického mlýna, nové budovy zakoupené krajem pro Galerii Klatovy/Klenová. Konkrétní a přesvědčivé údaje nejsou ale ani po týdnu od odvolání k dispozici. Radní Václav Koubík se nechal slyšet, že věc se vyšetřuje. Co je to za postup? První krok - odvolám, druhý krok - zjišťuji proč vlastně? Navíc i nejasná obvinění vyslovená proti Marcelu Fišerovi jsou zralá nanejvýš na kobereček, případně finanční postih. Nikoliv na setnutí hlavy, už kvůli tomu, že jsou takto kvalitní šéfové kulturních institucí nedostatkovým zbožím.

Radní Koubík dále pro MF DNES uvedl, že s panem Fišerem osobně nikdy nemluvil. To je ovšem po čtvrt roce ve funkci prohlášení zralé na odvolání pana radního. S kolika řediteli krajských institucí se ještě osobně nesetkal? Co tedy vůbec dělá? A vzhledem k výtkám ke špatné komunikaci Marcela Fišera je to prohlášení hořce úsměvné.

Co bude dál? Přední odborníci i kulturní veřejnost z celé země se šikují a protestují, po stovkách přibývají podpisy na petici. Na západní frontě je ale zdá se klid. Krajské politiky to příliš nevzrušuje. Neboť oni jsou ti, kdo mají moc. Možná, že jako v případě sociálních zařízení naopak chystají další kobercový nálet: do týdne půjde k ledu i zbytek ředitelů, bez ohledu na kvalitu odvedené práce. Ať vidíme, kdo je tu pánem! Ale my to vidět nemusíme, mnozí z nás si takové manýry velmi dobře pamatují z minulého režimu. Možná, že tohle je svérázný dárek sociálních demokratů k letošnímu dvacátému výročí nabytí svobody.

Logo

Namístě jsou obavy. Kdo přijde na Fišerovo místo? Stane se z Galerie Klatovy/Klenová výstavní instituce pro paní Sociální Demokratovou a její výšivky v kanavě? Přijdou vniveč veškeré vybudované zahraniční kontakty a rostoucí evropské renomé?

Krajské město Plzeň usiluje o získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Velmi důležitou součástí programu by měl být region: měl by mít z titulu rovněž prospěch. Ovšem musí Evropě něco nabídnout. Odpadne společně s odchodem Marcela Fišera z funkce jeden z hlavních regionálních trumfů?

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.