28. říjen 1939

28. říjen 2009
Publicistika

Před 91 lety vznikla samostatná Československá republika. Dnes už jsou Češi a Slováci dlouho po rozluce, i když se znovu sešli v Evropské unii. Tento den je ale také významný kvůli událostem, ke kterým v souvislosti se státním svátkem došlo později: před 70 lety. Tématu se věnuje Eva Klausnerová.

O 28. říjnu 1939 se děti ve škole neučí a rodiče o něm doma nevypravují. Ale ten den před 70 lety má právo, abychom si ho připomínali.

28. říjen přestal být státním svátkem říšským výnosem z června 1939. To už Němci stačili přejmenovat ulice a zavést němčinu jako povinný jazyk. Také bylo zakázáno pískat v kinech při promítání německých týdeníků a zpívat v restauracích a kavárnách. Nezákonné bylo i nosit trikoloru v knoflíkové dírce a nikdo si nedělal iluze, co ty neposlušné čeká. Přesto se celý národ semkl ve všudypřítomném vzdoru. Jak napsal Václav Černý, celý národ kromě bídáků.

V den zrušeného státního svátku přišli všichni do práce ve svátečních šatech a se zakázanými trikolorami na klopách. Muži a chlapci měli na hlavách čepice, jaké nosil pan prezident Masaryk, však se jim říkalo masaryčky. Kolem jedenácté vyšli občané do ulic. Skupiny německých studentů se na ně vrhaly, srážely jim čepice z hlavy a strhávaly trikolory. Policie všechno rozehnala, ale Pražáky neodradila. Odpoledne se sešli znovu a znovu čelili útokům mladých nacistů.

Logo

Tehdy byl rozhodujícím mužem v protektorátu Karl Hermann Frank, nepříliš úspěšný knihkupec ze Sudet, který nenáviděl Čechy. V NSDAP udělal kariéru a vyšvihl se až do funkce protektorátního tajemníka, který podléhal přímo Hitlerovi. Nepokoje 28. října byly výsměchem jeho tvrzení, že v Čechách a na Moravě panuje klid a pořádek a rozzuřený Frank začal jednat. Na jeho rozkaz přijela na Václavské náměstí Schutzpolizei a začala bez výstrahy střílet. Frank s bičíkem v ruce osobně masakr řídil ze schodů Národního muzea. Mnoho lidí bylo postřeleno, jeden člověk na místě zemřel a 400 demonstrantů odvleklo gestapo. Mezi těžce zraněnými zápasil o život i medik Jan Opletal.

30. října byl Frank povýšen a Goebbels oznámil, že Praha je konečně ochromená a ztichlá hrůzou. Ale drama pokračovalo. Jan Opletal zemřel a jeho pohřeb se změnil v tichou manifestaci, jež byla opět napadena nacisty. Němci se pomstili hromadným zatýkáním a zavřením všech českých vysokých škol. Tehdy se poprvé oči Evropy upřely s opravdovým zájmem na naši zemi a pomohlo to k uznání našich práv na mezinárodní scéně.

Sovětský systém pracoval na tom, abychom své dějiny zapřeli a zapomněli a dodnes se k nim mnoho lidí nehlásí. V naší zemi ale žilo mnohem víc statečných lidí, nežli se teď právě píše v novinách. A každý tehdy věděl, proč má být 28. říjen naším státním svátkem.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.