20 let České republiky

Dvacetidílný cyklus sleduje v každém díle jeden z roku dvacetiletého trvání České republiky. Pořad má dvě části: v první nabízí výběr událostí ze světa, z domova a z regionu z daného roku (od roku 1993 až 2013). Druhá část je věnována vzpomínce pamětníka na některou ze zajímavých událostí daného roku.

Co se dělo rok od roku od vyhlášení samostatné republiky od roku 1993 do roku 2013 ve světě, doma a v regionu? Nabízíme vám příležitost si zavzpomínat.

Řadu událostí jsme zapomněli, další vnímáme jako samozřejmost, přitom v době vzniku to byla velká sláva: třeba vznik Plzeňské diecéze po 350 letém úsilí. Anebo čas zamíchá karty na cestu od slavných začátků až po soudní dohry – kdo si dnes vzpomene na někdejšího ředitele Škodovky Lubomíra Soudka? Anebo bychom se po dvaceti letech asi divili hysterickým útokům na Němce, kteří se chtějí přijet podívat do míst, odkud byli vyhnáni.

Lovíme v různých oborech: proto úlovek nemusí být tou nejdůležitější událostí v daném roce. Chceme se podívat na proměnu a vývoj v západních Čechách v co největší šíři. Připomenout významné osobnosti, někdejší zprávy dne, týdne či roku. Někdy vypadají možná nepatrně, ale mohou být symbolem proměny daného oboru. Vzpomínejte s námi!

Připravuje a moderuje: Petra Kosová

Historie pořadu:

Cyklus "20 let České republiky" má symbolicky 20 dílů a Český rozhlas Plzeň ho vysílala od 4. ledna do 31. ledna 2013, každý všední den.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.