160 let od narození TGM

8. březen 2010
Publicistika

Dnešní komentář uzavře cyklus zamyšlení nad osobností Tomáše Garrigue Masaryka, od jehož narození uplynulo včera 160 let. S následující reflexí přichází Svatopluk Holec:

Málo se u nás ví, že náš první prezident - TGM - se před nástupem na brněnské gymnázium učil kovářem, takže byl vlastně také naším prvním dělnickým prezidentem. Málo se u nás také ví, že když ve 32 létech přichází jako vysokoškolský profesor do Prahy, přichází v jeho osobě do tehdejšího zatuchlého prostředí první skutečně moderní a světový člověk, přinášející k nám Západ, ale i Východ. Přináší k nám sociologii a vědecký pozitivismus, zakládá vědecký časopis Atheneum - a zcela přirozeně se s mnohými nemůže snést. Jindy tak útlocitná spisovatelka Eliška Krásnohorská prokleje jeho matku, když Masaryk doloží falešnost modly tehdejších národovců - Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského. V hilsneriádě ostře vystoupí proti antisemitismu. Zasadí se o rozdělení Karlo-Ferdinandovy univerzity na dvě - německou a českou - už zase jen Karlovu.

Už mnohem víc se ví, že na počátku I. světové války je z našich čelných politiků první a dost dlouho jediný, kdo pochopí, že situace nám dává možnost vyvázat se z rakouského mocnářství a ve 64 létech odchází do zahraničí tuto myšlenku prosadit. Chceme-li zásluhy o vznik Československé republiky nějak personifikovat, pak i dnes musíme dát za pravdu československé sněmovně když schválila ústavní zákon v jednovětném znění: TGM zasloužil se o stát.

Jaký stát by to měl být dokládají mnohá jeho díla. Předně: stát demokratický. Dejte nám 50 let a my se tu demokracii naučíme - požaduje. Dále: stát sociálně založený. Vždy jsem šel s dělníky - zaslechneme od něj. A program tohoto státu nalézá v odkazu českých dějin: ne Žižka, ale Hus, ne násilím ale mírně, ne mečem, ale pluhem. Humanita je náš program národní. A provést se to nedá krvavou revolucí ale reformou, která ovšem nemůže být snad jen hospodářská, ale zejména také mravní. I proto varuje před omámením revolucí, titanismem a staví proti němu nezbytnost každodenní drobné práce na společném díle. Na pronikavosti jeho myšlenek nic nemění fakt, že jeho idea jednotného československého národa se časem ukázala neudržitelnou.

Logo

Historie hodnocení osobnosti TGM přesně odpovídá následujícím dějinám našeho státu. Od pozitivního, ale jím vůbec nevyvolávaného tatíčkovského kultu, po stažení a zákaz vydávání jeho děl, o bourání soch, o kterém víme dobře právě v Plzni, ani nemluvě. I když pokud se nemýlím právě v našem regionu - v Sušici - se podařilo pomník uchovat i za tu cenu, že průvodci Čedoku, šibalsky přimhuřujíce oči, údajně vydávali Masaryka za Zdeňka Nejedlého.

S obnovou demokracie u nás po r. 1989 dochází znovu k vydávání jeho děl, Masaryk je čten, studován. On totiž zůstává i dnes pro nás vysoce aktuální. Stále třeba platí jeho idea, že státy se udržují těmi idejemi, na základě kterých se zrodily. Neměli bychom na to zapomínat !

autor: Svatopluk Holec
Spustit audio