V zaniklé osadě Königsmühle se koná tradiční landartový festival

2. srpen 2023

Zaniklá osada Königsmühle u Loučné pod Klínovcem ožije 4. až 6. srpna tradičním česko-německým landartovým festivalem. Nabídne workshopy, koncerty a různá vystoupení.

Přírodu a umění, Čechy a Němce, historii s přítomností, ale i budoucností. To vše spojuje svérázný festival Königsmühle v Krušných horách. Letos se uskuteční už dvanáctý ročník. Letošními taháky jsou například kapela České srdce či divadelní hra Saturnin.

Jednou za rok se Königsmühle (Králův Mlýn) probudí k životu. Z vísky zaniklé s odsunem Němců se na chvíli stane živoucí osada plná landartistů i dalších umělců, dobrovolníků i nadšenců z Česka i Německa, kteří zde vytvářejí a prožívají víkend bohatý na vyprávění, přírodu, umění a historii.

Königsmühle ožívá zejména landartem – krajinným uměním. Umělci přijedou tvořit ze zdrojů, které najdou na místě. Květy, tráva, proutí, kameny, větve, listí, bláto najednou dostávají nečekané tvary a významy. Někteří si pomůžou provázkem či hřebíky, ale hlavním motivem je krajina a její pomíjivost.

Jak si příroda bere zpět zbytky lidského osídlení, tak nakonec zaniknou i umělecké výtvory. Některé vydrží pár dní, jiné pár let, takže je chodí obdivovat i výletníci mimo konání festivalu. A v té pomíjivosti je specifické kouzlo landartu.

Poslechněte si rozhovor se zakladatelem festivalu Petrem Mikšíčkem, který nám přišel představit letošní program!

Spustit audio