Uriah Heep: Free Me

Letos slaví 55 let své existence britská rocková skupina Uriah Heep, vznikla v roce 1969. Po celém světě prodala přes 40 milionů alb, z toho přes 4 miliony ve Spojených státech. 

Uriah Heep je postava z románu David Copperfield od Charlese Dickense. Je to Davidův úředník, který předstírá, že je „pokorný“ a chce mu dobře sloužit, ale ve skutečnosti ho podvádí. Jeho jméno se někdy používá pro osobu, která předstírá, že projevuje velkou úctu, ale není upřímná.

Uriah Heep je ale také anglická rocková kapela založená v Londýně v roce 1969. Stala se legendou. Spolu se skupinami Led Zeppelin, Black Sabath a Deep Purple se Uriah Heep stali jednou ze špičkových rockových skupin začátku 70. let. Jejich styl spojuje prvky hard rocku, progresivního rocku, heavy metalu a právě v případě Uriah Heep i melodického roku, který někdy směřoval až k poprocku. Skupina je pojmenována právě po postavě z už zmíněného románu Charlese Dickense "David Copperfield". Její první album vyšlo v roce 1970.

Uriah Heep jsou známi svými silnými vokály, harmonickými melodiemi a charakteristickým varhanním zvukem. Mezi jejich nejznámější skladby patří "Easy Livin'", "July Morning" "Lady In Black", Firefly“ a „Free Me“. Všechny napsal klávesista a kytarista Ken Hensley, který se k Uriah Heep připojil v roce 1970 a přispěl k vytvoření některých jejich nejslavnějších alb. Skupina prodala přes 40 milionů alb po celém světě. Během své dlouhé kariéry prošla několika změnami sestavy, ale zůstala aktivní až dodnes. Její poslední studiové album "Living the Dream" vyšlo v roce 2018. Uriah Heep jsou považováni za jednu z klíčových skupin britského rocku 70. let.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio