Torzo božích muk v Chebu by se mohlo dočkat obnovy

9. březen 2018 09:20
Zprávy

Nadační fond Historický Cheb má další námět na obnovu pozapomenuté historické památky. Jedná se o torzo božích muk, která se nacházejí v sousedství cesty za kolejištěm na Švédský vrch.

Tato pěší trasa se bude v průběhu letošního roku kvůli uzavřené lávce rekonstruovat. Na úpravy vlastní cesty a zeleně v jejím okolí by tak mohla navázat i obnova této sakrální památky.

„Na její existenci nás upozornil historik Petr Beran, kterému bych chtěl za tento podnět i jeho dlouholetou badatelskou činnost poděkovat. Do současnosti se dochoval pouze kamenný podstavec. Pan Beran nám však zaslat fotografii dobového akvarelu od Karla Šrámka, takže máme poměrně jasnou představu, jak boží muka vypadala,“ uvedl místostarosta Michal Pospíšil.   

„Při úpravě pěšiny, vedoucí na Švédský vrch kolem železnice, nezapomeňte prosím připomenout, že proti ulici Ke Kaštanům se nachází zbytek podstavce božích muk z roku 1730, postavených ke cti Navštívení Panny Marie. Ta byla uctívána v německém Marienweiher, kam Chebané chodili na poutě,“ napsal představitelům nadačního fondu Petr Beran.

Nadační fond Historický Cheb si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek v Chebu a okolí. K jeho založení vedl v roce 2005 počin pana Antona Harta, chebského rodáka a později čestného občana Chebu. Ten se zasloužil o záchranu poutního místa Maria Loreto a obnovu i posilování česko-německých vztahů). Městu daroval 10 tisíc eur. Radnice každoročně fondu přispívá částkou 500 tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio