Producent Marek Dusil z Rotavy získal Českého lva za nejlepší krátký film Atestace

21. březen 2024

Marek Dusil, rodák z Rotavy na Sokolovsku, se stal hrdým držitelem ocenění Český lev za nejlepší krátký film díky svému filmu Atestace. Film, volně inspirovaný případem Adama Vyčítala, který skončil v kómatu v roce 2017 po rutinní operaci mandlí v Pardubické nemocnici, získal uznání jak ze strany kritiků, tak i publika.

Atestace je silné a dojemné vyprávění zaměřující se na tragédii, která postihla rodinu Vyčítalových a otřásla českou veřejností. Film nešetří emocemi a odvážně se vypořádává s otázkami etiky a zodpovědnosti.

„S první myšlenkou přišel Jan Hecht, je to jeho absolventský film na FAMU. Vychází ze skutečné události, která se stala. V Pardubické nemocnici se při běžné operaci mandlí stala tragédie, kdy chlapeček téměř vykrvácel. To byl původní impuls k tomu. Zkusili jsme si do filmu dostat ale i víc věcí,“ uvedl Marek Dusil.

Na věrném scénáři filmu spolupracoval také bratr Jana Hechta Tomáš, který pracuje jako pediatr. „Snažili jsme se tam načrtnout systémový problém ve zdravotnictví v České republice i podzaměstnanost, kdy lékaři pracují přesčasy,“ dodal Dusil.

Atestace podle něj není pouze filmem, ale spíše výzvou k diskuzi a k podpoře reforem v oblasti zdravotní péče.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.