Nejsou na to sami. Nevidomým i slabozrakým pomáhá TyfloCentrum

1. srpen 2023

TyfloCentrum Karlovy Vary je obecně prospěšná společnost. Poskytuje sociální služby pro zrakově postižené občany, kteří se ocitli v těžké životní situaci následkem poškození zraku nebo postižením od narození.

Služby jsou klientům poskytovány individuálně, případně prostřednictvím skupinových setkání. Forma služeb je ambulantní nebo terénní pro ty, kteří nemohou TyfloCentrum navštěvovat.

Posláním Tyflocentra je podpora a pomoc zrakově postiženým občanům dosáhnout maximální možné míry samostatnosti a zvýšit kvalitu jejich života. Dále motivace a osvěta zrakově postižených občanů včetně jejich následné integrace do společnosti, zlepšení přístupu občanů se zrakovým postižením k informacím, pomoc při pracovním uplatnění a osvěta zaměstnavatelů.

Mezi registrované sociální služby patří sociální rehabilitace, sociálně aktivizační služby nebo průvodcovské a předčitatelské služby. Pro veřejnost nabízí TyfloCentrum zážitkové semináře a projekt přiblížení světa zrakově postižených zážitkovou formou s názvem POTMĚ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.