Knihovna v Hroznětíně usiluje o zápis do České knihy rekordů

1. květen 2024 08:35

O zápis do České knihy rekordů usiluje knihovna v Hroznětíně na Karlovarsku. Díky zajímavému nápadu tam vytvořili rozsáhlou sbírku cukřenek.

„S nápadem vystavit cukřenky přišla jedna z našich čtenářek. Měla jich několik doma a chtěla se s nimi pochlubit. Tak jsme v hroznětínském zpravodaji vyhlásili výzvu. Kdo z našich občanů by chtěl zapůjčit cukřenky na výstavu, tak je může přinést. A lidé nosili další a další, a nejednou je jich 144,“ poznamenala ředitelka městské knihovny v Hroznětíně Vendula Zábelová.

Výstava cukřenek v městské knihovně Hroznětín

Ředitelka věří, že agentura Dobrý den, kterou oslovili, nechá po potřebných procedurách zapsat knihovnu do knihy tuzemských rekordů. „Myslím, že nápad jako my jinde neměli,“ domnívá se. V knihovně jsou cukřenky mnoha tvarů, stylů a barev. Nechybí ani regionální produkce, například z Lesova.

„Mnohé cukřenky patří k rodinným pokladům. Třeba modrobílá s nezvyklým tvarem je ze série, kterou si nechal vyrobit pradědeček jedné naší čtenářky do své kavárny ve Vídni,“ prozradila ředitelka knihovny. 

Expozici, která bude k vidění ještě v květnu, také doplňují různé citáty spojené s cukrem a slazením.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio