Každý obyvatel kraje odevzdal vloni k recyklaci v průměru tři baterie

6. březen 2018 12:20
Zprávy

V loňském roce odevzdali lidé v Karlovarském kraji k recyklaci přes 25 tun použitých baterií. Podle aktuálních statistik vytřídil každý obyvatel kraje v průměru 3,5 tužkové baterie. Meziročně se množství baterií odevzdaných v Karlovarském kraji k recyklaci zvýšilo o 14 procent.

Za příznivými čísly stojí především nárůst sběru v obcích a ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Přesto však Karlovarský kraj zůstává mezi kraji s nejnižším množstvím vytříděných baterií na obyvatele.

„Karlovarský kraj se ve sběru baterií pozvolna zlepšuje. Zvyšuje se dostupnost sběrných míst, působí osvěta a díky tomu roste počet lidí, kteří baterie zodpovědně třídí a odnáší k recyklaci,“ řekl Petr Kratochvíl ze společnosti ECOBAT.

„Velmi dobře funguje i spolupráce se školami. Ta se projevuje nejen v množství odevzdaných baterií ve školách, ale i v dlouhodobém vzdělávání žáků a studentů,“ dodal Kratochvíl.

Jen školy v Karlovarském kraji odevzdaly v roce 2017 přes 4,4 tuny baterií. Nejaktivnější školou bylo Gymnázium a Obchodní akademie Komenského v Chodově. Studenti a pedagogové zde vytřídili 946 kilogramů baterií.

Kam s bateriemi?

Sběrných míst, kam je možné nosit použité baterie, je v České republice již přes 20 tisíc. Konkrétně můžete baterie odevzdávat do červených venkovních kontejnerů.

Dalšími místy jsou sběrné dvory, obchody, kde se baterie prodávají nebo školy, které jsou zapojeny do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Recyklaci baterií někdy zařizují i městské a obecní úřady. Existují dokonce i firmy a organizace, které zřizují sběrná místa na pracovištích.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio