Generel cyklodopravy je strategie pro milovníky kol ve městě

24. květen 2023

Karlovy Vary jsou významné lázeňské město a turistický cíl mnoha návštěvníků. Velká spousta z nich se rozhodne navštívit toto město na kole, a tak je rozvoj a výstavba infrastruktury pro cyklisty zásadní předpoklad pro vývoj našeho města. K tomu by měl sloužit takzvaný generel cyklodopravy. Ve vysílání ho představil Ota Řezanka.

Zadáním bylo zjistit stávající stav, výhled a problémy cyklistické dopravy ve městě. Na základě této analýzy navrhnout komplexní systém cyklistické infrastruktury pro město Karlovy Vary. Cílem je vyjít maximálně vstříc trvalému nárůstu tohoto druhu dopravy a poptávce po komfortních komunikacích pro cyklisty.

Generel cyklodopravy by měl navrhnout rozvoj a možnou přestavbu cyklistické sítě města pro turistické, ale i dopravní využití. Územní rozsah zahrnuje celé správní území města Karlovy Vary včetně řešení návazností na okolní obce. 

Více se o generelu cyklodopravy v Karlových Varech dozvíte zde.

Program rozvoje cyklistické dopravy v lázeňské metropoli byl veřejně projednán na dvou pracovních workshopech. Těch se účastnila odborná veřejnost, představitelé města i někteří starostové sousedních obcí a podněty z něho vzešlé byly zapracovány.

Generel cyklodopravy bude dále využíván jako podklad pro další projektovou přípravu staveb a městských komunikací, včetně novostaveb a rekonstrukcí. Je také dokumentem, na který bude brán zřetel při tvorbě rozpočtové a dotační politiky města.

Spustit audio