Bývalá vodárna v Karlových Varech jde k zemi, promění se v odpočinkovou zónu

26. březen 2024 13:25

V Karlových Varech začala demolice některých objektů v areálu bývalé vodárny. Město chce prostory proměnit v odpočinkovou zónu, která by nabízela široké možnosti aktivit a zážitků.

Magistrát plánuje využít výhodné polohy areálu nedaleko centra města. Jedním z hlavních cílů je vytvoření prostoru pro sportovní aktivity a zábavu, který by přispěl k oživení městského života.

Součástí plánu je také vytvoření hudebního klubu, který by nabídl alternativu k centru města. „Rádi bychom tam zřídili hudební klub, který by měl sloužit pro ty, kteří se dnes chodí bavit do centra města, a my s tím máme obrovské starosti, protože si lidé stěžují, že je tam v noci nepořádek. Smyslem toho je, aby se veřejnost měla kde bavit, ale hledáme lokalitu, kde by se lidé mohli bavit v klidu, nikoho nerušili a mohli se bavit až třeba do ranních hodin,“ řekl náměstek primátorky Miroslav Vaněk z hnutí Karlovaráci.

Veřejnost bude mít možnost nahlédnout do podzemí

Historicky významný areál první karlovarské vodárny, která sloužila k filtrování vody z řeky Ohře, vznikl už v roce 1882. Vodárna fungovala až do roku 1984, kdy byla dokončena vodárna v Březové. Město chce také využít zachovalé podzemní betonové filtry jako atraktivní památku, kterou by měli znát i obyvatelé. Na květen magistrát plánuje jejich zpřístupnění veřejnosti.

Čtěte také

Kromě toho město zvažuje využití prostoru mezi zachovalými budovami pro sportovní aktivity jako je skatepark nebo dráha pro pumptrack.

Podle Vaňka chce ale město postupovat krok za krokem, a tak nemá podrobný harmonogram, do kdy by měl areál, dnes obývaný hlavně bezdomovci, získat novou náplň. Podobně i u financování chce město peníze shánět na každý jednotlivý krok zvlášť.

autor: nkr
Spustit audio