Zvukovou aparaturu, ale také slepice mají senioři v Kaplici díky Ježíškovým vnoučatům

9. prosinec 2018 14:03

I letos dělají dárci, kteří se zapojují do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, radost v Kaplici na Českokrumlovsku. Přání se splnilo hned několika klientům tamního Domova pro seniory.

Dárkyně Lucie Žílová se stala Ježíškovým vnoučetem už v loňském roce, když darovala budku pro ptáčky panu Alexandrovi. Ten jí natolik přirostl k srdci, že se ho rozhodla obdarovat i letos. Přivezla mu dobroty a domácí cukroví.

Ptačí budku, kterou od ní dostal loni, má pan Alexandr přímo na svém okně, aby mohl ptáčky kdykoli pozorovat. Lucie Žílová proto přivezla i zásobu ptačího zobu a také krmení pro činčilu, o kterou se starají všichni klienti kaplického domova pro seniory.

Osmaosmdesátiletý Alexandr rád čte encyklopedie, cestopisy nebo knížky o architektuře, ale zvířata má stejně ze všeho nejradši. „Je rád při návštěvě pejsků u nás v zařízení, má rád naší činčilu, rád pozoruje zvířata, proto si vlastně loni přál tu budku. Má rád takové to zvířecí teplo, ten dotyk, je vidět, že byl zvyklý mít okolo sebe v životě plno zvířat,“ popsala sociální pracovnice Michaela Jarošová.

Dárkyně Lucie Žílová byla sama dojatá ještě víc než pan Alexandr. „Je spousta lidí, kteří nemají nikoho, a potřebují také tu lásku,“ řekla.

Harmoniku, ptačí budku a akvárium nadělila Ježíškova vnoučata v Kaplici

Pro dva seniory v Kaplici se Ježíškovým vnoučetem stala Lucie Žílová. Dárky přivezla i se svými dětmi

Do Domova pro seniory v Kaplici zavítala jedna z mnoha Ježíškových vnuček. Přivezla s sebou akvárium, ptačí budku a harmoniku. Splnila tak přání dvěma seniorům - sedmaosmdesátiletému Alexandrovi a šestašedesátiletému Jiřímu.

Když pan Alexandr viděl, že u něj stojí člověk s rozhlasovým mikrofonem, moc se mu mluvit nechtělo. Dárky mu ale udělaly takovou radost, že pak začal mluvit o svém životě. Prozradil třeba, že ovládá tři jazyky. „Rumunštinu, němčinu a češtinu. Já jsem se narodil v Bukurešti, dědeček pocházel z Chrudimi a my jsme se vrátili v roce 1947. Češtinu jsem se teprve začal učit, když mi bylo sedmnáct,“ vyprávěl.

Domov pro seniory v Kaplici je specifický tím, že se tu klienti starají o mnoho zvířat. „V našem domově máme díky Ježíškovým vnoučatům slepice. Kurník a slepičky byly přáním v roce 2017. Jsme velice rádi, že klienti sem k nim mohou chodit, protože mnoho z nich si ještě pamatuje, jak je měli sami doma,“ dodala Michaela Jarošová.

Díky Ježíškovým vnoučatům mají klienti kaplického domova pro seniory nově třeba i zvukovou aparaturu, aby si mohli pouštět své oblíbené písničky.

Spustit audio

Související