Zvonek, Bachman nebo První láska. Sedmero povídek Vladimira Nabokova

14. leden 2024

Román Lolita přinesl Vladimiru Nabokovovi světovou proslulost, finanční nezávislost i skandální pověst. Částečně ale také zastínil jeho další mimořádné prózy, mezi kterými mají své nezaměnitelné místo i četné povídky. Několik z nich si teď můžete poslechnout on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Zvonek
Účinkuje: Ivan Trojan
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1996

Bachman
Účinkuje: Jan Vlasák
Překlad: Alena Ságlová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1997

První láska
Účinkuje: Miloš Hlavica
Překlad: Pavel Dominik
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1998
 
Čorbův návrat
Účinkuje: Miroslav Středa
Překlad: Alena Ságlová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1998
 
Návštěva muzea
Účinkuje: Norbert Lichý
Připravila: Daniela Jirmanová
Překlad: Pavel Dominik
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: 2015
 
Aurelián
Účinkuje: Jiří Sedláček
Připravila: Daniela Jirmanová
Překlad: Pavel Dominik
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: 2008
 
Ošklivý den
Účinkuje: Jiří Ornest
Připravila: Jana Pithartová
Překlad: Pavel Dominik
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: 2013

Vladimir Nabokov patří mezi největší osobnosti světové literatury 20. století. Narodil se roku 1899 v Petrohradě v bohaté rodině významného liberálního politika. Odmalička mluvil anglicky a francouzsky, rodina často pobývala v luxusních západoevropských lázních a letoviscích.

Brzy po revoluci rodina prchá před bolševiky (1919) a usazuje se v Berlíně. Vladimir získává stipendium na Trinity College v Cambridge. Po studiích odchází za matkou a sourozenci do Berlína (otec zahynul v roce 1922 jako oběť atentátu na Miljukova). Zde Nabokov začíná publikovat – rusky, pod pseudonymem Širin.

Kromě básnických sbírek vydává i své první romány, např. Lužinova obrana, Zoufalství, Dar, Pozvání na popravu. Píše rovněž povídky. V roce 1938 emigruje Nabokov znovu, tentokrát před nacisty (jeho žena je Židovka), usadí se v USA.

Profesionálně se věnuje entomologii v přírodovědném muzeu v New Yorku a na Harvardu, publikuje literární recenze a studie, přednáší literaturu. Vydává několik románů, mj. Ve znamení levobočka, píše memoáry (česky vyšly pod názvem Promluv, paměti) následují romány Lolita, Bledý oheň, Pnin a další. Vzniká i několik dramat a skvělých literárních studií (Puškin, Gogol aj).

Od roku 1960 žil Nabokov ve švýcarském Montreux, kde v roce 1977 zemřel.

Zvonek

Mladý Nikolaj po letech strávených v armádě a na toulkách po světě hledá mezi emigranty v Berlíně svoji matku. Jejich setkání má ale pachuť trapnosti. Matka už dávno žije svým vlastním životem a právě čeká na svého mnohem mladšího milence…

Autor v povídce pracuje se svými oblíbenými tématy, jako je ztráta, odloučení nebo exil. Postava Nikolaje Galatova je jednou z plejády Nabokovových nesympatických, egoistických hrdinů.

Bachman

Setkání geniálního, ale lidsky nezralého a nezvladatelného klavírního virtuosa se stárnoucí noblesní ženou se stane počátkem zvláštního vztahu. Jeho rostoucí intenzita se rychle mění ve vzájemnou závislost. Pro hudebníka je zdrojem mimořádné inspirace, pro ženu naplněním jakési dlouho skrývané touhy, vedoucí k naprostému sebeobětování.

Nabokov v tomto příběhu zkoumá dvě zcela protikladné a do jisté míry extrémní podoby lidského charakteru, které však k sobě mají překvapivě blíž, než by se na první pohled zdálo.

První láska

V této povídce nás autor provází svými vzpomínkami na dětství a na zážitky z roku 1909. S malým klukem a jeho rodinou cestujeme z Ruska až do Francie, kde dojde k osudovému setkání. Zalíbí se mu tam dívenka jménem Colette. Perspektivou dětských očí se na ni teď snaží rozpomenout.

Nabokov je mistrem barvitého popisu, vytváří živé obrazy plné prázdninové atmosféry a nechává posluchače, stejně jako svou hlavní postavu, projet vlakem krajinou lehké nostalgie.

Čorbův návrat

Jak vysvětlit, že si přál mít svůj zármutek jen pro sebe, nechtěl jej poskvrnit ničím cizím a s nikým se o něj nedělit?

Povídku o tragickém konci jedné osudové lásky a o tom, jaké hloubky může dosáhnout lidské zoufalství, nalézající východisko až v mystickém prožitku, autor napsal v období svého berlínského exilu.

Ošklivý den

Příběh citlivého chlapce Puti, kterého čeká skličující, protivná, ale nevyhnutelná odpolední návštěva u příbuzných.

Povídka napsaná v berlínském exilu ve třicátých letech je ukázkou autorova mistrovského vypravěčského umění i jeho bohaté obraznosti a pronikavého vidění okolního světa.

Návštěva muzea

„Měli bychom mít vždy na paměti, že umělecké dílo je vždy stvořením nového světa,“ říká Vladimir Nabokov. V centru jeho povídky Návštěva muzea stojí portrét v nevelkém regionálním muzeu. Zájem o tuto malbu přivádí vypravěče do světa jednotlivých muzejních expozicí, které postupně přerůstají do jemně surreálných podob. Spíše než expozice připomínají fantaskní vzorky života a vtahují bloudícího návštěvníka do svého tajemného světa.

Povídka vyšla časopisecky v roce 1939, tedy v době, kdy Nabokov už čtyřicet let žil za hranicemi Ruska, přesto svým závěrem zároveň připomíná tíživý emigrantský sen.

Aurelián

Entomolog a obchodník s motýly Paul Pilgram vede celkem nudný život. Jeho obchody ani manželství nestojí za nic. Pilgramovu představivost ale rozechvívá jeden tajný sen. On, který dosud nikdy neopustil Berlín, by se rád vydal na dobrodružnou cestu – sbírat motýly do exotických krajů. Splní se mu jeho sen?

Spustit audio

Související