Zvedl přes 400 kilo na mrtvý tah. Čestmír Šíma stále drží český rekord

19. květen 2022

V sobotu 21. května bude Aš hostit soutěž nejsilnějších amatérských i profesionálních strongmenů. Na akci posluchače pozval Čestmír Šíma, pořadatel soutěže, dvojnásobný mistr světa a ikona silových sportů u nás.

Čestmír Šíma se narodil v Aši. Po maturitě na ašském gymnáziu vystudoval Fakultu aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Už v období puberty ho ale začalo lákat posilování, jeho vzorem se stal samozřejmě Arnold Schwarzenegger.

„V 15 letech jsem chtěl být ten kulturista s velkými bicepsy, rameny a úzkým pasem. To byl můj sen, až postupem času jsem zjistil, že to není to pravé. Furt jsem o sobě pochyboval. S výlezem na pódium jsem otálel a pak jsem právě zjistil, že to není to pravé. Asi by mě to hrozně stresovalo a nejsem takový exhibicionista, že bych se chtěl producírovat s plavkami na pódiu,“ zavzpomínal na začátky.

Ve svých 33 letech našel novou zálibu - zvedání extrémně těžkých vah. „Po zhruba 15 letech tréninku jsem se rozhodl, že by se mi hrozně líbil tenhle sport. Pak už to všechno běželo,“ řekl. Z amatérského strongmana se stal téměř během okamžiku profesionál, který má na kontě několik desítek ocenění.

V roce 2015 se díky nominaci zúčastnil v nejtěžší kategorii mistrovství světa amatérských strongmanů, které se koná pod záštitou Arnold Classic v americkém Ohaiu. Je dvojnásobným vítězem Českého poháru strongmanů a dosud jediným člověkem v Česku, který zvedl 415 kilogramů na mrtvý tah. Od roku 2012 také pořádá se svým týmem každý rok Strongman´s games v Aši, které jsou považovány za nejtěžší závody v České republice.

Amatéry i profesionály přivítá Aš už v sobotu

Jedenáctý ročník závodů Strongman's Games přivítá Aš už 21. května. Stejně jako v předchozích ročnících vedle sebe nastoupí jak amatérští závodníci, tak jejich kolegové z řad profesionálů, pro které závod bude i mistrovstvím České republiky.

„Tradice začala před 11 lety na vrchu Háj. Sedm, nebo osm let už jsme v krásném areálu sady Míru, kde je amfiteátr. Ideální prostředí na závody. Vedle je bar a takové věci. Je to opravdu jedno z nejhezčích míst, kde se dají závody pořádat. Amatérská část je v 9 hodin, hlavní program začne kolem půl druhé,“ zve Šíma.

Spustit audio