Zubní pohotovost v Karlových Varech v pracovních dnech od dubna skončí

23. březen 2023 11:35

V Karlovarském kraji nebude od dubna ve všední dny k dispozici zubní pohotovost. Karlovarskému kraji se nepodařilo získat lékaře, kteří by ji byli ochotni zajistit. I nadále ale budou fungovat zubní pohotovosti přes víkendy a svátky.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) chce o potřebě pohotovosti ještě jednat s představiteli stomatologické komory. Ačkoliv Karlovarský kraj nabídl podle hejtmana zubním lékařům velmi výhodné finanční podmínky, zubaři na ně nepřistoupili.

„Karlovarský kraj již učinil veškeré nutné, možné a potřebné kroky, aby zubní pohotovost ve všední den zachoval. Snažili jsme se vyjít vstříc zubařům a byli jsme připraveni přijmout jejich finanční požadavky i úpravu provozní doby. Bohužel zubaři naši nabídku neakceptují a odmítají sloužit pohotovostní službu v Karlových Varech. Od dubna tak budou muset pacienti s problémem dojíždět na pohotovost do jiných krajů, a to vnímám jako velký problém. Protože se s tímto řešením nechci smířit, oslovil jsem předsedu Oblastní stomatologické komory Karlovarského kraje,“ uvedl Kulhánek.

Pro většinu obyvatel Karlovarského kraje bude zřejmě nejčastější alternativou, kde hledat ve všední dny zubní pohotovost, Plzeňský kraj. Zubní lékaři oznámili už v prosinci loňského roku, že nebudou dál ve všední dny pohotovost v Karlových Varech sloužit.

Řadou osobních jednání a výrazným navýšením peněz pro zubaře na pohotovosti se podařilo zubní lékaře přesvědčit, aby pohotovostní služby v pracovní dny zajistili ještě 1. čtvrtletí roku 2023. Tímto kraj získal čas pro vypsání veřejné zakázky. Do ní se ale nikdo nepřihlásil, ačkoliv kraj pro lékaře nijak neomezil hodinovou sazbu v Kč, za kterou by pohotovost mohli odpracovat.

Pohotovostní služby jsou přetížené

Podle zástupců oblastní stomatologické komory jsou pohotovostní služby přetížené, a to především proto, že pacienti vnímají pohotovost jako alternativu standardního ošetření, což není jejím primárním posláním.

„Budeme se i nadále snažit tento problém řešit a najít vhodné řešení. Pro veřejnost je rozhodně velmi důležitá informace, že zubní lékaři mají ze zákona povinnost vyšetřit a případně i ošetřit každého, tedy nejen jejich pacienta, který se v rámci ordinačních hodin dostaví do ordinace s bolestivým nebo jiným neodkladným stavem. Jsem přesvědčen o tom, že pokud bude dodržována tato povinnost zubních lékařů, značně klesne potřeba služeb lékařské pohotovosti,“ doplnil hejtman Kulhánek.

Zajištěna tak zůstane zubní pohotovost v době víkendů a státních svátků, a to v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. V Karlových Varech je o víkendu pohotovost v budově vedle areálu Nemocnice Karlovy Vary vpravo, přístup ze Zbrojnické ulice, v Sokolově v areálu Nemocnice Sokolov, pavilon C, v Chebu pak slouží pohotovost zubní lékaři ve svých ordinacích.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio