Zubní pasta není něco, co by v ústech být muselo, tvrdí dentální hygienistka

1. říjen 2019

Podle Kateřiny Vurmové, plzeňské dentální hygienistky, je základem péče o zuby správné mechanické vyčištění, které odstraní veškerý zubní plak.

K čištění zubů potřebujeme zubní kartáček, mezizubní kartáčky a dentální nit. S jejich výběrem pomůže a správný postup při čištění názorně předvede právě dentální hygienista. Zubní pasta není nutná. „Pokud vám více vyhovuje nepoužívat zubní pastu, vůbec to není špatně. Je úplně v pořádku čistit si zuby i bez pasty,“ vychází z nejnovějších trendů Kateřina Vurmová, „když si zuby mechanicky dobře vyčistíte, není důvod si ještě chemickou cestou pomáhat k inhibici a odstranění bakterií.“

Bakterie obecně se starají o rovnováhu v ústech, záleží ale na tom, které bakterie jsou v ústech zastoupeny. V okamžiku, kdy se v zubním plaku přemnoží škodlivé bakterie, hrozí zubní kaz, zánět dásní a v případě chronického zánětu parodontóza, jinak řečeno člověk může přijít o zuby. Proto je nutné zubní plak pravidelně odstraňovat čištěním zubů alespoň dvakrát denně, nejlépe po jídle. Ze zubního plaku se tvoří také zubní kámen, který mj. tlačí na dáseň, čímž podporuje zánět a odhalování zubních krčků.

Ústní voda může škodit

Stejně jako zubní pastu můžeme vynechat i ústní vodu, za předpokladu, že ji nepotřebujeme k léčebným účelům. K léčbě slouží ústní vody zakoupené v lékárně a doba jejich užívání je omezená, což je uvedeno v příbalovém letáku. Tyto vody totiž likvidují bakterie jako takové, jestliže je používáme dlouhodobě nad rámec doporučené lhůty, přicházíme i o bakterie nám prospěšné.

Zubní pasty i ústní vody pro každodenní použití, běžně dostupné v drogeriích, nám zajišťují především svěží dech a tedy zlepšují komfort v ústech. Záleží na každém jedinci, zda jsou mu tyto přípravky příjemné. „Pokud jde o ústní vodu, je vhodnější bez alkoholu. Není nutné vyplachovat si jí ústa denně nebo snad několikrát denně, to už vůbec ne. Jiná věc je, když pacient přichází se zánětem dásní nebo už s parodontitidou, tam ústní vodu využíváme a to zejména během primární léčby,“ uzavírá dentální hygienistka Kateřina Vurmová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio