Zříceninu hradu Starý Herštejn čeká renovace

30. leden 2019 10:15

Hrad Starý Herštejn na Domažlicku se dočká úprav, vznikne zde vyhlídka s naučnou stezkou a zřícenina bude přístupnější.

Zbytky Starého Herštejna leží nad Pivoní, přímo v srdci domažlické části Českého lesa. Podle historických pramenů byl hrad za minulého režimu nepřístupný, protože tam stála hláska, ze které vojáci pozorovali vzdušný prostor nad státní hranicí. Zhruba před 10 lety na hradě proběhl archeologický výzkum, během kterého se zjistilo, že jádro hradu tvořily dvě válcové věže a mezi nimi byl ještě vestavěný palác. Našla se například chlebová pec a  podařilo se odkrýt vstupní bránu. 

Zřícenina středověkého hradu Starý Herštejn na Domažlicku se letos bude upravovat. Práce jsou součástí přeshraničního projektu, na kterém pracuje Svazek Domažlicko, a jehož cílem je zviditelnit a zpřístupnit památky v česko-bavorském příhraničí. V současné době se připravuje výběrové řízení na firmu, která plánované úpravy zhotoví. Vzhledem k tomu, že jsou v plánu náročné kamenické práce v komplikovaném terénu, tak to nebude podle zadavatelů úplně jednoduché. Pokud se to podaří, mohly by práce začít ještě letos a hotovo by mělo být do srpna 2020. 

Nyní by se měla zpevnit přístupová cesta, kolem té se vybuduje zábradlí a rozšíří se také parkoviště ve Vranovském sedle.  Dostaví se a zároveň zvýší jedna dochovaná věž a po vyztužení se na ní vybuduje ochoz, který bude sloužit jako vyhlídkové místo. Na hrad pak povede okružní naučná stezka vhodná pro celé rodiny.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio