Zpravodaj Jakš: V Číně panuje dojem, že vláda Si Ťin-pchinga je to nejlepší, co mohlo zemi potkat

14. říjen 2022

V pátek by na 20. sjezdu Komunistické strany Číny měl obhajovat svůj mandát generální tajemník a zároveň prezident Si Ťin-pching. Šlo by již o třetí volební období, ve kterém by byl zvolen. Je mu vyčítán zejména ekonomický pokles země, přísná covidová politika, potlačování opozice a zhoršující se vztahy se Západem. Je přitom skoro jisté, že padne tabu, které Komunistické straně zakazovalo, aby ji vedl jeden člověk déle než dvě období po sobě.

Hosté:
David Jakš, zpravodaj Českého rozhlasu
Filip Jirouš, sinolog
Vilém Semerák, ekonom, Institut ekonomických studií FSV UK
Vlastislav Bříza, majitel tužkárny Koh-i-noor

„Jde o radikální zásah do ústavy země, o úplné překopání toho, co komunisté kolem reformátora Teng Siao-pchinga v 80. letech prosadili. Připravovalo se to poslední tři roky krok po kroku a byl to boj frakcí uvnitř strany. Informací ven proniklo jen minimum a v současnosti v domácím publiku panuje dojem, že třetí funkční období staronového předsedy Si Ťin-pchinga je vlastně to nejlepší, co mohlo Čínu potkat,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu v Asii David Jakš.

Podle něj má čínská propaganda k dispozici velmi poslušná a loajální média, díky kterým má dnes čínský divák a čtenář pocit, že na světě neexistuje harmoničtější a úspěšnější stát než Čínská lidová republika. Součástí propagandy je i velká míra nacionalismu, díky kterému je většina Číňanů skutečně přesvědčená, že je jejich země úspěšná a že dokáže cokoli.

Čtěte také

„Si Ťin-pching je uvnitř strany velmi tvrdý a rázně se dokáže vypořádat s každým oponentem, kterým se cítí být ohrožen. Padají tresty pro vysoce postavené spolustraníky, ministry a podnikatele,“ vysvětluje Jakš.

Směrem do světa pak čínský prezident často nekomentuje ani kroky Číny, ani nepřátel a podle Jakše působí spíše jako „záhadný muž bez emocí“.

Proč v minulých týdnech nebyl na veřejnosti? Nepředznamenává to snahu o jeho sesazení? V jaké kondici je dnes čínská ekonomika po pandemii koronaviru, tedy drakonických restrikcích a teď v sovislosti s válkou na Ukrajině? Jak vnímají politbyro samotní Číňané? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Martin Matějka.

autoři: Martin Matějka , arych
Spustit audio

Související