Zpívající lékař Ali Amiri: Do mé ordinace chodí i pacientky, které mi do SuperStar posílaly hlas

1. září 2021

Pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar se zúčastnil už v roce 2004, ale dosud se s ním táhne i přezdívka Perský princ. Tu si vysloužil díky svému exotickému vzhledu.

Ali Amiri je Peršan, pochází z Íránu, narodil se v Teheránu, v České republice se však cítí jako doma. Původně sem šel vystudovat medicínu, ale už se tady usadil. K Praze má srdeční vztah. „Některými místy, kterými procházím, mnou najednou projede takový pocit, jako kdyby moje duše tady byla už tisíckrát. Já tohle hodně vnímám.“

Je muslimského vyznání, ale nikdy nebyl radikální. „Jsem otevřený k víře a hodně jsem o tom ve studentském období diskutoval, a doteď nemám pořád jasno. Jsem duchovní člověk a nemyslím si, že jsme na světě zbytečně. Tady necítím tlak, v co mám věřit a v co ne. A žena mi stačí jedna, stejně ani nemám víc času,“ směje se.

Účast v SuperStar tutlal

V Praze má rodinu a založil kliniku dermatologie a estetické medicíny. Sám je dermatolog a říká, že kožní onemocnění souvisí z 80 % s psychickými problémy, proto s pacienty dělá hlavně konzultace a pomáhá jim rozkrýt příčinu. Na nedostatek klientů si nestěžuje, roli sehrála i účast v SuperStar. „Do ordinace mi chodí i pacientky, které ale až po nějaké druhé třetí návštěvě řeknou, že mi fandily, nebo dokonce že mi i poslaly hlas do soutěže. Ale dopředu to nevím, jestli mě znají.“

Když se přihlásil do SuperStar, studoval 5. ročník medicíny. „Až do semifinále jsem nikomu nic neřekl, já nechtěl slyšet nic negativního, nechci žádný takovýhle druh energie. Ale když se to rodina dozvěděla, tak je to ani nepřekvapilo,“ zavzpomínal Ali Amiri.

Své soukromí má rád

Po úspěchu v soutěži ho krátce napadlo, že by s medicínou skončil. „Naštěstí jsem strašně rychle pochopil, že chci léčit lidi a nemůžu to udusit tím, že budu mít více koncertů a angažovat se v médiích. Já potřebuju svůj klid a svůj prostor,“ vysvětluje. „A nabídky jsem vlastně neměl, lidi okolo mě spíš využili tu chvíli, kdy si na mně mohli přivydělat, ale nenasměrovali mě správně. Možná kdyby to bylo jinak, tak by mě to třeba na nějaký čas ovlivnilo, ale vlastně jsem za to rád, že to takhle dopadlo. Myslím, že nejsem typ, který by měl být známý všude, ta cena za ztrátu soukromí je pro mě obrovská.“

Hrál také v několika muzikálech (v Angelice si zahrál perského prince) a za tuto zkušenost je moc rád. „To soužití s ostatníma, zkoušky, představení, to všechno mi moc dalo, ale také mi to bralo. Dělal jsem to po práci. Každý den jsem z Bulovky šel rovnou do divadla.“ Časově už pak muzikály nezvládal. „Nabídky z muzikálu chvíli chodily, ale to jsem zakládal kliniku, tak jsem je musel odmítat, a pak už přestaly chodit. A asi jsem si rozhodl, kde chci být, a podle toho se chovám,“ vysvětluje.

Prostor na muziku si přesto najde každý den. „Mám hodinové výuky na kytaru přes Skype nebo WhatsApp. Kytary mám všude: doma, na klinice, kdykoli mám chvíli, tak trénuju. Být před publikem a sdílet tu chvíli je krásné, ale já to tak nepotřebuju, já si zpívám rád i sám. Ale ty hlasivky pořád trénuju,“ říká Ali Amiri, který se chystá natočit i další album.

Vídá se ještě s kolegy ze SuperStar? Říká o sobě, že je také skvělý kuchař. Jakou upřednostňuje kuchyň? Poslechněte si v rozhovoru u Xavera.

Spustit audio