Zpěvačka Heidi Janků: Socha Věry Špinarové se skutečně nepovedla

20. srpen 2019

S rodinou Věry Špinarové je Heidi Janků spjata mnoho let. Její, nedávno zesnulý, manžel Ivo Pavlík byl prvním manželem Věry a obě zpěvačky se později spřátelily. Se synem Věry - Adamem a kapelou HeidiBand se nyní, po 27 letech, vrací Heidi na koncertní podia. Xaverovi se svěřila také s tím, co se jí na okolnostech vzniku sochy Věry Špinarové nelíbí.

Důležitými lidmi v životě Heidi Janků byl manžel Ivo Pavlík, jeho první manželka zpěvačka Věra Špinarová a syn Věry Adam, kterého zná od dětství.  Adam Pavlík jí nedávno založil skupinu HeidiBand, kterou sám vede, a tak trojnásobná babička a čtyřnásobná prababička Heidi po mnoha letech opět vystupuje s kapelou. Zatím hrají hlavně na Moravě, ale písničku „Když se načančám…“ a další hity Heidi Janků uslyší brzy i návštěvníci koncertů v Česku. Nestárnoucí zpěvačka, která udivuje svým mladistvým zjevem, k tomu říká jenom: „S Adamem jsme si zkrátka zbyli.“

Věra Špinarová, autor sochy David Moješčík

Socha Věry Špinarové v Ostravě, která vzbudila velkou nelibost, se jí také nelíbí, ale ještě více jí vadí okolnosti vzniku sochy: „To se opravdu nepovedlo, to není Věra. Bohužel já znám tu historii. Adam byl strašně nadšený, když mu z městské části v Ostravě volali, že by sochu rádi Věře postavili a že se vytvoří nějaké hezké místo. Adam chtěl s nimi spolupracovat, nabídl jim maminčiny fotografie a chtěl vybrat nějakou hezkou. Pak se ale stalo to nejhorší, co se mohlo stát. Městská část se odmlčela, zadala někomu vytvořit sochu a Adam k tomu už nebyl přizván,“ říká Heidi smutně.

S kariérou moderátorky skončila

Moderátorskou kariéru už Heidi vzdala: „Jsem ráda, že jsem si to mohla v televizi vyzkoušet. Hodili mě rovnou do vody a musela jsem plavat.  Zvládla jsem to myslím bez ztráty kytičky a už to stačilo. Prošla jsem si různými pořady, od lehce erotických až po rodinné vztahy. Kdyby přišla nějaká hezká nabídka, tak bych o ní možná uvažovala, ale teď chci věnovat všechnu energii kapele.“

Zajímá vás, jak přišla Heidi ke svému zvláštnímu křestnímu jménu nebo proč žila jeden čas v Monaku? Poslechněte si záznam pořadu.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.