Zpěvačka Barbora Tellinger se vypracovala v JAR, nyní působí v Praze

23. květen 2023

Jazzová zpěvačka a skladatelka Barbora Tellinger odešla jako pětiletá holčička s celou rodinou do Jihoafrické republiky. Začala se tady věnovat zpěvu a nikdy nepřestala.

Telinger & Fresk - to je Barbora Tellinger, rodačka z Karlových Varů, dlouhá léta žijící v Jihoafrické republice a americký jazzový klavírista, nominovaný na cenu Grammy John Fresk. Jsou manželé. Jejich repertoár sahá od jazzových standardů až po mnoho originálních skladeb v podobném stylu. Rádi také improvizují s nejazzovým materiálem, takže se může snadno stát, že swingují na Led Zeppelin.

Barbora Tellinger

Barbora Tellinger je více než 25 let profesionální zpěvačkou, skladatelkou, profesorkou, hlasovou umělkyní a herečkou působící po celé jižní Africe. Na jevištích a ve studiích, v muzikálech, kabaretech, popových, rockových a jazzových kapelách se cítí jako doma. Vystupovala na pódiích od Kapského Města po Prahu. Společně s Johnem Freskem natočili dvě živá alba a dvě studiová alba.

Barbora hovoří převážně anglicky, ale češtinu si udržuje především díky návštěvám své 88leté maminky, která stále žije v Jihoafrické republice. Po ní taky bezpochyby získala hudební nadání, maminka byla úspěšnou operní zpěvačkou.

Barbora Tellinger se věnuje také výuce jazzového zpěvu. Studenty vyučuje ve svém podkrovním pražském bytě, kde pořádají s manželem dokonce koncerty. Vejde se tam kolem třiceti posluchačů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.