Zoo Praha oslavila 88. výročí založení a otevřela Rákosův pavilon s nejvzácnějšími papoušky světa

28. září 2019 19:00

Za účasti významných hostů a tisíců návštěvníků oslavila Zoo Praha 88. výročí a slavnostně otevřela Rákosův pavilon. Pavilon nabízí unikátní kolekci papoušků a vzácných ptáků z celého světa v jejich přirozeném prostředí. Součástí oslavy byla také vernisáž výstavy Fotím v zoo.

„Rákosův pavilon představuje papoušky v prostředí, které rostlinstvem, modelací terénu i výmalbou téměř dokonale odpovídá lokalitám, kde žijí v přírodě, přibližuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Návštěvník se tak při procházce pavilonem cítí jako na cestě kolem světa, která mu umožní nahlédnout do vzdálených míst, Novým Zélandem počínaje a Ohňovou zemí konče. Toto pojetí je především dílem kurátora chovu ptáků Antonína Vaidla.“

V pavilonu, který nese jméno mecenáše Stanislava Rákose (přispěl na jeho výstavbu velkorysou částkou) si dnes první návštěvníci prohlíželi ty nejvzácnější papoušky světa: ary kobaltové (Learovy), ary hyacintové, trichy orlí, kakadu palmové a mnoho dalších. Ve venkovní voliéře se předváděli například nestoři kea. Děti i dospělí byli nadšeni z pozorování těchto hravých a akčních papoušků z Nového Zélandu, které měli takřka na dosah ruky.

Nestorové kea

Slavnostního otevření pavilonu se zúčastnila řada významných hostů, včetně manželky zesnulého pana Rákose. Paní Ludmila Rákosová byla šťastná, že se sen jejího manžela v plné míře naplnil.

Ara hyacintový

Pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program, včetně hlasování o nejkrásnější druh papouška, které s velkým náskokem vyhráli arové hyacintoví.

Odpoledne byla také slavnostně zahájena vernisáž výstavy Fotím v Zoo Praha. O vítězích budou rozhodovat i návštěvníci, kteří mohou dávat hlasy fotografiím, které je nejvíce oslovily. Výstava je umístěna poblíž hlavního vchodu zoo vedle Vzdělávacího centra.

autor: JMys
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.