Znáte antivitaminy? Z účinné látky udělají nepotřebné nic

23. květen 2017

Jako antivitaminy se označují přirozené nebo syntetické látky, které narušují funkci vitaminů nebo jejich vstřebávání do těla. S řadou takových látek patrně přicházíte běžně do styku, přitom o jejich negativní stránce možná ani nevíte.

Může jít o látky, které vitaminy štěpí na neúčinné látky. Nebo s nimi naopak tvoří komplexy, které jsou v těle nevyužitelné. Antivitaminy mohou být vitaminům chemicky podobné, nevedou ale k žádoucím účinkům vitamínů.

Syrový vaječný bílek versus vitamin H

Vitamin H či vitamin B7 neboli biotin je látka nezbytná v těle pro metabolismus aminokyselin a pro produkci mastných kyselin. Zjistilo se, že v syrovém vaječném bílku je obsažen protein, který se jmenuje avidin a který se na biotin váže. Ukázalo se, že pojídání syrových vajec po delší dobu může přispívat k nedostatku biotinu, což může vést k nechutenství, zvracení, únavě až letargii, ale i k dermatitidě nebo k bolestem svalů.

„Soupeři“ vitaminu B1

Vitamin B1 neboli thiamin je důležitý pro metabolismus glukózy pro zásobování energií buněk v nervovém systému a ve svalech. Látky, které působí proti vitaminu B1, se vyskytují například ve fazolích mungo, v rýžových slupkách, v červené řepě, v růžičkové kapustě nebo v semenech pohanky.

Sója versus vitaminy

Sója a výrobky z ní jsou tradiční součástí mnoho asijských kuchyní, ale stávají se stále populárnějšími i u nás. Zejména pro vegetariány nebo pro vegany bývá sója vítaným zdrojem bílkovin. Méně známo je to, že syrové sójové boby obsahují celou řadu antinutričních látek, které se projevují jako antivitaminy vůči vitaminům A, B12, D, E a K. Nicméně zpracováním sóji se účinek těchto látek poněkud snižuje.


Co jsou to vitaminy?
Vitaminy jsou látky, které jsou nezbytné pro správný růst, vývoj a funkce lidského organismu nebo některých jeho orgánů. Společné je jim to, že pro zdraví jich tělu stačí poměrně malé dávky a že si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit, nicméně svou povahou jde o velmi rozmanité látky. Vitaminy se dělí na rozpustné ve vodě (vitaminy C, H a skupina vitaminů B) a na rozpustné v tucích A, D, E a K. Autorem názvu vitamin je polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1912 formuloval koncept vitaminů. Zkombinoval přitom slova VITAL a AMINE, což mělo znamenat označení pro životně důležité aminy. Název se brzy rozšířil, a to i přesto, že vitamíny chemicky mají jinou povahu.

Léky proti horečce a bolesti, ale i proti vitaminům B a C

Aspiriny a další látky s obsahem kyseliny acetylsalicylové patří mezi nejběžnější prostředky proti horečce nebo bolesti. Nicméně ovlivňují také trávicí procesy či srážlivost krve a snižují schopnost buněk vstřebávat krevní cukr - glukózu. Projevují se jako antivitaminy tím, že způsobují ztrátu vitaminu C a vitaminů skupiny B.

Léky na odvodnění organismu

Jako diuretika se označují léky, které zvyšují odvod tekutin z těla, například v případě otoků nebo vysokého krevního tlaku. Mohou však také způsobovat ztráty vitaminů rozpustných ve vodě, především ze skupiny B a vitaminu C, ale i některých důležitých minerálních látek jako jeho draslík či hořčík.

Léky usnadňující vyprazdňování

Prostředky usnadňující odchod stolice z těla se označují jako laxativní a jsou považovány za antivitaminy, ať už jde o přírodní bylinkové preparáty nebo o syntetická léčiva. Jejich účinek se týká zejména vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Patrně nejhorší byly z tohoto pohledu minerální oleje, které se ale dnes využívají už jen výjimečně ve speciálních případech, jako jsou některé typy intoxikací.


Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

Hormonální antikoncepce

Přípravky hormonální antikoncepce jsou považovány za antivitaminy celé řady vitaminů, zejména pak vitaminu E a dále vitaminů ze skupiny B, jmenovitě B2, B6, B7 a B12.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.